Bolhoed

Bolhoed dames en heren

Naast de hoge hoed is dit misschien wel de meest klassieke van onze hoeden! In vilt of stro, ontdek onze selectie van bolhoeden en maak de Charlie Chaplin in je los!
Filteren op
My selection:
Filter
M/V
Merk
Kleur
Seizoen
Materiaal
Prijs
  • € 44,00 - € 45,00De bolhoed, een icoon

Van alle hoeden die meteen een beroemd beeld oproepen, is het bolhoedje, ook wel bowler hat, wel extra bijzonder. De meeste mensen denken waarschijnlijk meteen aan de hoed van Charlie Chaplin. Deze hoed, meestal zwart en is zowel extreem eenvoudig als zeer onderscheidend met zijn herkenbare ronde vorm. Dit is zonder twijfel een van de meest iconische vilten hoeden met een rijke geschiedenis.


Engelse bowler hoed

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet is de bolhoed Engels. De uitvinding van de bolhoed dateert uit de 17e eeuw en was oorspronkelijk bedoeld om de vaak te zachte en fragiele boerenmuts te vervangen voor het werkende volk. Op het toneel werd de bolhoed al snel een belangrijke steunpilaar in de komedie en cinema, omdat hij het gemakkelijk maakt om dubbelzinnige personages te creëren die zowel stijlvol als eigenzinnig zijn. Denk aan Laurel & Hardy, Hercule Poiroit, Bowler Hat en Leather Boots of Stanley Kubrick's meesterwerk A Clockwork Orange. Vanaf 1920 kwamen er meerdere informele stijl hoeden in de mode zoals de fedora, pork pie en canotier en werd de bolhoed meer een symbool en kenmerk van de Engelse bourgeoisie.


zie ook :


Het succes van bolhoeden

Vandaag de dag verschijnt de originele Engelse bolhoed weer op de hoofden van fashionista's en modebloggers. De grootste merken zoals Brixton hebben hem in hun collecties in de schijnwerpers gezet. Het succes ligt in de soberheid, waardoor hij gemakkelijk te dragen is, en de ronde kant, die het silhouet verzacht. De Engelse bolhoed is tegenwoordig echt niet meer alleen voor heren bij een pak, maar is ook zeer geschikt voor dames en verschijnt steeds meer in de prêt-à-porter-collecties. Voor een kostuum kun je hem dragen met een blazer, een trui of een minirok met een gekleurde panty; Succes gegarandeerd! Op zoek naar een retro hoed die iets vrouwelijker is? Kies dan een voor een cloche hoed, dit is ook een ronde hoed maar met iets minder scherpe randen waardoor hij net iets eleganter dan een bolhoed is.


Hoe draag je een bolhoed?

Traditioneel worden bolhoeden recht op het hoofd gedragen met ongeveer 5 centimeters tussen de hoed en je oren. De rand moet een mooie cirkel om je hoofd vormen. Voor een meer nonchalantere look draag je je bolhoed een beetje opzij. Om heel relaxed over te komen draag je je bowler juist een beetje achterop je hoofd.

Het nadeel van een bolhoed is dat hij een vrij smalle rand heeft en daardoor niet heel veel bescherming tegen de zon biedt. Daarvoor ben je beter af met een hoed met brede(re) rand zoals een cowboyhoed, trilby, reishoed of capeline.

Klassieke bolhoed kopen? In onze voorraad vind je alleen de beste merken zoals Seeberger, Stetson en Lierys. Meet eerst de maat van je hoofd om te zorgen dat je de juiste hoedmaat koopt. Check onze hoedshop voor de beste prijs.