Banner
A
PLUS DE CHOIX
A
PLUS DE CHOIX
A
PLUS DE CHOIX
A
PLUS DE CHOIX
A
PLUS DE CHOIX
A
PLUS DE CHOIX
panama hoeden

Deze hoed uit Ecuador was aan het begin van de vorige eeuw razend populair en heeft de afgelopen jaren een indrukwekkende comebak gemaakt. De panama is het product van het vakmanschap van de hoedenvlechters en het unieke materiaal: de palm Carludovica Palmata. Verder lezen

FILTRER LES PRODUITS
Sorteer op M/V
Sorteer op Maat
Sorteer op Kleur
Sorteer op Merken

De legendarische panama

Wie van robuuste merken zoals Bailey of Stetson houdt, raden we aan zeker eens te kijken naar onze collectie Panama hoeden voor dames en heren. En als je enthousiast wordt van deze historische hoed, is het goed om even verder te lezen over de geschiedenis en bijzonderheden van deze hoed.

De mythische hoed uit Ecuador!

Alles over de geschiedenis van de Panama Hoewel de naam het niet doet vermoeden is de Panama (appellation controlee) afkomstig uit Ecuador. Door de ontdekking in 1881 van de uitzonderlijke kwaliteiten van deze hoeden, droegen de de arbeiders de hoed bij de bouw van het Panamakanaal. Daardoor werden de hoeden snel populair in Europa en de Verenigde Staten. De naam van de hoed is dan ook afgeleid van de bouw van het kanaal en vandaar dat men in Amerika, de hoed gedoopt heeft tot "Panama hat" wat niet helemaal naar de smaak van de Ecuadorianen is die hem als volgt noemen: "Sombrero de paja toquilla fino".

PANAMA IS OOK EEN MATERIAAL

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht Panama is niet alleen de vorm van de hoed, maar een materiaal dat geweven wordt van jonge palmscheuten (carludivia palmita) in Ecuador. Dit bijzondere materiaal wordt verwerkt in alle vormen van klassieke hoeden voor mannen en vrouwen: Borsalino, cloche en capeline .... maar het meest bekend is het materiaal natuurlijk van de herenhoed, die in de volksmond als de "panama" door het leven gaat.

DE PANAMA WORDT MET DE HAND GEWEVEN

Alle Panama hoeden worden volledig met de hand gemaakt in Ecuador. De strengen van het palmblad worden direct door de wevers gesplitst met hun nagels en vervolgens direct in de hoed geweven. Elke hoed wordt geweven door 1 persoon. Natuurlijk zijn er verschillende kwaliteiten van weven, omdat het vakmanschap en de vaardigheid van persoon tot persoon verschilt. Een daarnaast is er ook verschil in het materiaal, want niet elke boom en blad zijn van dezelfde kwaliteit.

DE PANAMA MONTECRISTI

De panama wordt gemaakt in verschillende types en de meest bekende zijn de Cuenca (Cuenca geweven, dat wil zeggen gevlochten), de Brisa (geweven patroon) en Panama Montecristi (Montecristi geweven, met de grootste klasse en zorgvuldigheid). De Montecristi Panama staat bekend omdat het materiaal fijner, lichter is, en het meest strak geweven en de meest vaste hand en regelmaat. Men zegt dat de Montecristi zo fijn geweven is dat die eigenlijk waterdicht is! Het is ook de duurste Panama, reken op een prijs van 250 tot 800 eur.

HOE HERKEN JE EEN ECHTE PANAMA

Om een echte panama te herkennen kijk je naar de top van de hoed. Als je een roos ziet is het een echte panama. Net als alle Panama's zijn deze ook handgeweven en ze vormen ook vaak het begin van de hoed. (De imitaties zijn vaak niet zo gemaakt). Een extra check is het voelen van het materiaal van de roos, als het niet aanvoelt als stro heb je te maken met een nepexemplaar.

DE PANAMA IS VOUWBAAR

Sommige Panama's zijn zo dun geweven, dat ze compleet opgevouwen kunnen worden en in een koker verstuurd kunnen worden. Dit geldt echter alleen voor de hoeden die van de beste materialen gemaakt zijn. Het weven ervan duurt in de regel tussen de 6 en 10 maanden en de aanschafprijs is dan ook niet mals: meer dan 400 eur. Dan heb je natuurlijk wel een handgemaakt natuurproduct dat met ultiem vakmanschap gemaakt is. Probeer niet ten koste van alles je Panama te vouwen, je kunt daarmee beschadigingen veroorzaken. De allerbeste plek voor ook deze hoed is op je hoofd. Op deze pagina : panama kopen - panama heren hoed - panama shop - goedkope panama
A
Sluitenk