Van welk materiaal wordt vilt gemaakt? Wolvilt, konijnvilt en bevervilt  De vers
2021-10-18

Van welk materiaal wordt vilt gemaakt? Wolvilt, konijnvilt en bevervilt De vers

De vilten hoed is een verstandige keuze aangezien dit hoeden materiaal zowel draagbaar als stijlvol is. De vilten hoed is gemaakt met veel aandacht voor detail en kan, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, het hele jaar door gedragen worden. Er zijn twee categorieën: wolvilten hoeden en bontvilten hoeden. In deze blog lees je hoe een vilten hoed wordt gemaakt en welke soorten hoeden vilt er precies zijn.De wolvilten hoed


De wolvilten hoed wordt gemaakt van verschillende soorten wol: schapen- of geitenwol. Het zijn de strengen van wol, die de basis van deze hoed zijn. Het zeer sterke wol vilt is isolerend en beschermt dus goed tegen de kou en voelt heerlijk zacht aan. Let goed op bij het dragen van deze wollen hoed in de winter, de waterbestendigheid van de hoed is namelijk niet zo groot. Een paar druppels is prima maar bij zware regen moet je uitkijken.

Lees ook onze blog over het schoonmaken en het onderhoud van de wolvilten hoed.Konijnenbont- en bevervilten hoed


Het haar van het vilt wordt bij dit type hoed verkregen uit konijnen- of beverbont. Het is lichter dan wolvilt en haarvilt is daarnaast ook van een hogere kwaliteit. De vilt stof is fijner, beter bestand tegen de tand des tijds (en het weer) en wordt beschouwd als een materiaal van topkwaliteit.

Je kunt de hoeden herkennen aan de konijn- en bever eigenschappen: deze vilten hoeden zijn glanzend, zijdeachtig, zacht en glad en het toppunt van elegantie. Doordat hij zo lichtgewicht en flexibel is, kan deze hoed gebogen worden in elke richting en steeds weer teruggebracht worden naar de oorspronkelijke vorm (maar maak er geen sport van). Met zijn unieke eigenschappen is een hoofddeksel van deze vilt stof bestand tegen regen.

In de Headict hoedshop vind je de 100% konijnenvilt hoeden van Flechet die je naar wens kan opvouwen of vormgeven. Ze zijn ultra licht, soepel en zeer zacht en kunnen ook prima in de zomer gedragen worden.

Als je liever geen bont koopt, ga dan voor de diverse hoofddeksels van wolvilt.Hoe maak je vilt?


Wol onderscheidt zich van haar omdat het schubben heeft, waardoor er van alles in kan blijven hangen. Het beschermt zo de huid van een schaap tegen beschadigingen. De structuur van wol zorgt ervoor dat wol gevilt kan worden. De vezels haken namelijk gemakkelijk in elkaar en blijven daarna aan elkaar vastzitten. Door wrijving/beweging te creëren kan je zo dus wollen stoffen maken.

Breiwol wordt zo gemaakt door de wol te spinnen. Vilt stof creëer je door het vilten. Bij het populaire naaldvilten wordt de wrijving bijvoorbeeld veroorzaakt door heel vaak met een naald in de viltwol te prikken. Het is een rustgevend werkje waarmee je zelfs je eigen wollen hoedje zou kunnen vilten.Hoe wordt een wolvilten hoed gemaakt?


Het maken van een vilthoed vergt veel tijd. Dat zorgt voor de hoogwaardige kwaliteit van deze hoeden.

De basis bestaat uit de korte vezels van schapenwol, die het materiaal van de zachtheid voorzien. Hoedenmakers moeten de vilt wol kopen. De vilt voor hoeden wordt in een machine gemaakt.

Na het wassen van de wol, wordt deze gemengd en over metalen mallen gehangen (een soort kunstmatig hoeden hoofd) met een vochtige doek erover. Door er heet water overheen te gieten en de lange haren weg te zuigen gaan de overgebleven vezels zich aan elkaar hechten. Op deze manier wordt de basisvorm verkregen. De losse eindjes en haren worden weer verwijderd en dit proces herhaalt zich tot de vilten hoed zacht als zijde is. De hoed is zo in de basis klaar en wordt vervolgens afgewerkt, door bijvoorbeeld het kleuren of verven en kloppen van de randen.


Vilten hoeden voor dames en heren


In de categorie vilten hoeden vind je veel soorten hoeden en modellen. Een populair model van hoofddeksels mannen is de Fedora maar ook de Homburg is een populaire vilten hoed heren.

Qua hoofddeksels vrouwen zie je de elegante capeline maar ook de charmante klokhoed vaak terug als vilten hoed dames. Uiteraard mag een Frans hoedje of baret niet aan deze lijst ontbreken, ook zij worden van het zachtste wol gemaakt.

StetsonBrixton en Bailey zijn slechts een paar van de topmerken die topkwaliteit wolvilten hoeden bieden voor zowel dames als heren


Wanneer draag je je vilthoed?


Hoe vaak heb je je favoriete wollen hoed in de zomer niet in de kast laten hangen omdat hij van vilt is gemaakt? Zonde toch? Wij hebben goed nieuws voor je: een vilten hoed is echt niet alleen een winterhoed. In tegendeel: deze soort hoed is het universele accessoire bij uitstek. Het is allemaal een kwestie van styling. Kies in de zomer bijvoorbeeld voor meer lichte kleuren en materialen en in de winter voor meer donkere tinten en zwaardere vilt stof. Simpel toch?

Vilten hoeden zijn de meest veelzijdige hoeden die er bestaan. Dat zorgt ervoor dat in elk seizoen en bij elke gelegenheid een vilten hoed gedragen kan worden.

Welke verschillende soorten hoeden en vilt je kiest, is wel seizoensgebonden. Let daarbij op het gewicht en het materiaal. Lichtgewicht wollen hoeden zijn geschikter voor de zomer en zwaardere hoeden voor de winter. De meeste vilten hoeden in de Headict-collectie zijn gemaakt van 100% wol en de binnenrand van 100% katoen. Dat maakt de hoed ademend en de binnenrand zweetbestendig.

Je neemt je vilten hoed gemakkelijk mee op vakantie aangezien hij makkelijk op te bergen en in te pakken is. Het is zo dus ook de ideale traveller hat.