Schoonmaken en onderhouden van een vilten hoed
2021-10-18

Schoonmaken en onderhouden van een vilten hoed

Je kocht een mooie vilten hoed en natuurlijk wil je daarvoor goed zorgen en de hoed zo lang mogelijk in een goede conditie te houden. Headict biedt een reeks tips om je te helpen de hoed net zo mooi te houden als in de eerste dagen.

Onderhoud van je hoed

Het eerste wat je moet doen als je wilt zorgen voor de hoed die bij je past, is het aanschaffen of opzoeken van een goede doos om de hoed in te bewaren. Dat voorkomt het verval van de vorm. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht het plat neerleggen van de hoed meestal niet de beste manier om deze te bewaren. Het beste is om de hoed om te draaien en te laten rusten op de rand, zodat de bovenkant net vrijkomt van de onderkant van de doos. Dit is de beste wijze om vervorming of kromtrekken tegen te gaan. Bovendien wordt je hoed in een doos beschermd tegen licht en stof. Heb je geen geschikte doos, leg de hoed dan ondersteboven op een plank. Een ander alternatief is om de hoed op een statief of houder te plaatsen, waardoor het een soort pronkstuk voor in je kamer kan worden. Let daarbij wel goed op dat de maat en vorm intact blijven.

Tot slot is de zorg voor je hoed ook het leren om deze goed te behandelen. Het belangrijk te beseffen dat de top van de hoed kwetsbaar is. Er op zitten is natuurlijk uit den boze, maar zelfs het stevig vastpakken kan leiden tot vervorming. Om dit te voorkomen kun je de binnenkant verstevigen. Bijvoorbeeld met stof of stevig plastic. Een ander punt is het vervoer, zeker van mooie hoeden naar speciale gelegenheden. Een hoedenbox of koffer is natuurlijk het meest geschikt, maar denk als alternatief ook eens aan een opgeblazen plastic zak waar de hoed inzet. Een prima bescherming en het scheelt weer een koffer…

Hoe verwijder ik een zweetrand van een vilten hoed?

Wie vaak en veel een hoed draagt, kan te maken krijgen met sporen van transpiratie op de binnenrand van de hoed. Om de hoofdband schoon te maken raden we het gebruik van een hoedenborstel aan, een kledingborstel kan ook. Draai daarbij altijd tegen de klok in en druk niet te hard. Een andere opties is het gebruiken van een zachte vochtige spons, wrijf dan heel voorzichtig om te voorkomen dat er schade onstaat aan je hoofddeksel die erger is dan de strepen die wilt weghalen.

Als de vilten hoed echt vies geworden is, wordt het serieus werk waarbij opgelet moet worden. Kies afhankelijk van het vuil voor een vochtige spons of wat talkpoeder met een borstel om de viezigheid te verwijderen. Probeer vloeibare reinigingsmiddelen te vermijden, die kunnen de hoed beschadigen. En tenslotte, de belangrijkste en meest voor de hand liggende tip: doe de hoed nooit in de wasmachine!

Kan mijn hoed tegen de regen?

Allereerst een waarschuwing, een wolvilten hoed is geen paraplu! De wolvilten hoed is niet echt geschikt te dragen in de regen, in tegenstelling tot de uitvoering in konijnenbont. Het is dus belangrijk de hoed te behandelen met een neutraal product dat een waterafstotende werking heeft. Wij raden aan eerst een test op de binnenkant van de hoed te doen om ervoor te zorgen er geen strepen of vlekken ontstaan. In de regel kan dezelfde spray gebruikt worden die ook voor een jas geschikt is. Als je spray gebruikt, wees dan voorzichtig met spuiten en doe dat van minstens 20 cm afstand van de hoed. Laat de hoed drogen (het is belangrijk om niet te wrijven), en herhaal de behandeling tot de hoed goed waterafstotend is.

Is je hoed kletsnat geregend?

Als de regen je hoed heeft gevonden en die doorweekt is, is de kans op vervorming bij het drogen aanwezig. De eerste stap is dan om het vocht eruit en af te wapperen. Vervolgens vul je de hoed met keukenrol of ander vochtabsorberend papier. Door deze acties is het grootste gevaar voor vormverlies geweken. Borstel de hoed als die zo goed als droog is zachtjes tegen de klok in. Als je hoed is vervormd, vul je die met wit vochtabsorberend papier (vooral geen krantenpapier, want de kans dat dat vlekt op je hoed is levensgroot) en houdt de hoed dan ondersteboven boven een pan kokend water en laat de damp in de hoed trekken. Laat de hoed als die vochtig is weer drogen in de juiste vorm.

Is je hoed in de loop van de tijd gekrompen?

Warmte, zweten, en gewoon het verstrijken van de tijd kan de band aan de binnenzijde van je hoed korter maken. En die band geeft juist het draagcomfort van de hoed. Maar maak je geen zorgen, het vergroten van je hoed is mogelijk. Doe dat door te stomen (je kunt een pan met kokend water te gebruiken) en de inzet van een vergroter (van hout), zo kun je je hoed oprekken, zodat terugkeert naar de oorspronkelijke grootte. Het recept is al eerder in de gids aan bod gekomen, daarom hier de korte versie: maak de hoed vochtig, draai de vergroter uit tot de gewenste maat en vorm. Let goed op de naden en neem de tijd. Laat de spanning op de hoed bij het afkoelen. Herhaal dit tot de hoed weer in topvorm is.