Een probleem met de omvang van de hoed!
2021-10-18

Een probleem met de omvang van de hoed!

Wanneer men begint aan het avontuur met een hoed, is het meer dan nodig om aandacht te besteden aan een grote uitdaging: de juiste grootte. Een te grote hoed valt over je gezicht, waardoor je niets meer ziet. Terwijl een te krappe hoed niet comfortabel draagt. Om optimaal te genieten van je hoed, is het meten van de hoofdomvang een bijzonder belangrijk onderdeel op weg naar een prachtige look. En mocht je er iets naast zitten, volg dan de tips in deze gids, want nog niet alles hoeft verloren te zijn, wij kennen een paar handige tips!

Een probleem met de omvang van de hoed!

Allereerst is het goed om te beseffen dat de mogelijkheden om de omvang van een hoed aan te passen beperkt zijn. Je hoed is gemaakt voor een bepaalde hoofdomvang binnen met een marge van 1 of 2 centimeter. De eerste stap is dus het kiezen van de goede maat, maar dat station ben je hier al gepasseerd. In het geval de hoed meer dan 2 centimeter afwijkt van je hoofdomvang, overweeg dan serieus de hoed te ruilen of terug te sturen als dat nog mogelijk is.

Ons advies is er dus voor wie een hoed heeft en die minder dan 2 centimeter wil vergroten of verkleinen. Voor dames komt daar meestal nog een interessante dimensie bij: lang haar! Als de hoed iets te groot is, is het vaak een prachtige oplossing om met draaien, vlechten, spelden of knotten de hoed zo te krijgen dat je er fantastisch uitziet.

Als je hoed een beetje te klein is, is de eerste stap om deze niet te verwaarlozen en de vorm goed te houden zolang het denkwerk aan de juiste pasvorm duurt. Het is belangrijk dat de vorm goed intact blijft en niet vervalt tot een vormloos hoopje stof. De eerste tip voor het behouden van de vorm van de hoed is bevochtiging. De tweede tip is het daarna flexibel maken van het materiaal en het iets oprekken. De beste aanpak is om je hoed een stoom behandeling te geven. Het is bijzonder praktisch om de hoed in de badkamer of douche te leggen na een hete douche. Door het toevoegen van vocht worden de vezels en het materiaal van je hoed soepeler. De volgende stap van de operatie is het opvullen van de hoed met kranten of iets van hout waar je de hoed en mee in vorm kunt houden en iets op kunt rekken. De echte hoedenmakers kloppen de hoed vaak in vorm. Dat kun je ook doen, maar doe het voorzichtig. Met deze methode kun je de hoed in de meeste gevallen iets groter maken.

Geniale oplossingen om een hoed groter te maken

Als ondanks alle inspanningen die we hierboven beschreven hebben, je hoed eerlijk gezegd nog steeds te klein is en je door het leven moet een lelijke rimpel op je voorhoofd, dan hebben wij nog een bijzondere collectie mogelijkheden. Wij hopen dat deze onconventionele middelen je helpen je hoofd weer wat lucht te geven. De hoed wordt zeker groter met een echte vergroter die gemaakt is uit 2 delen rondhout die met behulp van een schroef uit elkaar gedraaid kunnen worden. Met een slag per dag wordt de hoed voorzichtig en geleidelijk groter gemaakt. Door de hoed wat vochtig te maken, gaat het proces sneller.

In aanvulling op de vrij bewerkelijke actie met de vergroter en vooral als je er geen hebt, hebben we nog een paar trucjes die je kunt inzetten om met de hoed goed voor de dag te komen. De eerste is de hoed natmaken en dan direct dragen tot hij droogt in de vorm van je hoofd. Wel even zorgen voor voldoende weerstand, want een verkoudheid is zo opgelopen. Een andere bewezen oplossing komt uit het scheikunde lokaal: zetmeel! Je kent natuurlijk als bindmiddel voor soepen en sauzen, maar ook buiten de keuken is het gouden materiaal uit de aardappel erg handig. Voor de versteviging na het vergroten los je wat zetmeel op in water en spuit dat over de hoed. Het vocht zal verdampen en het zetmeel zal de vezels van de hoed verstevigen. Een gratis advies uit grootmoeders tijd.

En wat te doen als je hoed over je ogen valt?

Je bent enorm afgevallen en meer dan gezond lijkt, maar nog waarschijnlijker is het dat je een verkeerde maat hoed besteld of geleverd hebt gekregen. Als je de hoed opzet heb je het gevoel een bivakmuts te dragen en dat was niet de bedoeling. Ook hier natuurlijk erg jammer, maar nog geen reden voor paniek. De eerste optie is ruilen als dat nog kan voor een kleinere maat en anders wordt het zelf de verkleinactie op touw zetten. Bij dit probleem is het goed om ook even na te denken of er iets misgegaan is bij het bewaren van je hoed, als je deze al langer hebt. Soms raakt er hoed in de verdrukking en krijgt die opeens een heel andere vorm, met heel andere verhoudingen. Het beste is om de hoed in een droge doos te bewaren. Laat de hoed dus ontspannen rusten!

Hoe dan ook, als de hoed te groot is kun je aan de slag met de schaar en naald en garen. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat de hoed weer goed op het hoofd gaat passen is het aanbrengen van een dunne kurkstrip tussen de hoed en de randen. Deze strips worden gebruikt om een klein beetje ruimte op te vullen tussen uw hoofd en de hoed, maar het effect is beperkt! Als je hoed echt te groot is, dan kun je ook proberen de zweetband los te maken en dubbel te vouwen en dan weer vast te maken. Vaak kan de vouw er wel een paar keer in.

Of je hoed nu te klein of te groot is, wij hopen dat je er heel lang van mag genieten en dat onze adviezen en je eigen goede zorg daarbij helpen!