De New York Yankees
2021-10-18

De New York Yankees

De New York Yankees zijn ongetwijfeld het sportteam met het meest bekende logo van de wereld. Zeg je honkbal, dan zeg je New York Yankees. Gevestigd in de Bronx en als lid van de Major League Baseball, is het team dat in het verleden ook wel de ‘Bronx Bombers’ genoemd wordt, een geweldig verhaal. De Yankees zijn het symbool van heel veel van wat de Verenigde Staten in het buitenland vertegenwoordigt. Welkom bij de legende van de NY Yankees!

Van Orioles naar Yankees


Het team is opgericht in 1901 in Baltimore, Maryland onder de naam Baltimore Orioles. In 1903 werd de naam aangepast naar "New York Highlanders” door de verhuizing naar de Big Apple. Op dat moment had New York al een beroemd team, de Giants, en beide moeten dus leren samenleven, ondanks hun duidelijke rivaliteit.

De onderlinge concurrentie verdwijnt als een brand de Polo Grounds, het stadium van de Giants verwoest. Beide ploegen gaan spelen in Hilltop Park Highlanders en de solidariteit groeit daardoor.

De naam "New York Yankees" begint te verschijnen in de pers voordat de definitieve goedkeuring van de naam van de New York Yankees in 1913 een feit is. Tijdens deze periode wordt het team verkocht omdat de eigenaars op dat moment vinden dat het team bestaat uit "spelers zonder opmerkelijke mogelijkheden en zonder prestige”. Zij hadden duidelijk geen idee van de impact die de New Yorkse honkballers in de toekomst zouden hebben...

De komst van Babe Ruth


De jaren '20 kenmerkte zich door samenwerking tussen de Boston Red Sox, de Chicago White Sox en de Yankees die samen regelmatig te protesteren tegen bepaalde maatregelen van de MLB en deze ook niet invoeren. Hierdoor lukt het de Yankees om meer spelers te werven, waaronder de iconische Red Sox pitcher uit 1920: Babe Ruth.

Ruth scoort 1971 punten met de Yankees ondanks zijn eigenwijze karakter. Hij is de belangrijkste reden voor de grote drommen mensen bij het stadion op wedstrijddagen, men komt van heinde en verre om hem in actie te zien. De transfer brengt de Red Sox geen geluk, want het duurt 84 jaar voor ze uiteindelijke weer eens de World Series winnen.

Met Ruth krijgen de Yankees al snel meer toeschouwers dan de Giants. In 1927 is het team zo sterk dat het de naam "Murderer's Row' krijgt wanneer het de Pittsburgh Pirates elimineert in de World Series. Met de wedstrijden van Ruth en Lou Gehrig, een andere superster, in 1 team zijn de Yankees de onbetwiste kampioenen van de competitie in 1928.

Tot op de dag van vandaag is Babe Ruth nog de recordhouder met de meeste New York Yankees home runs aller tijden. Hij heeft er maar liefst 659 op zijn naam staan.

De MLB-sterren bij de Yankees


Toen Babe Ruth vertrok in 1934, lukte het Lou Gehrig nauwelijks het team alleen te dragen en duurde het tot 1936 voordat met de komst van San Francisco Giants speler, Joe DiMaggio weer vier opeenvolgende World Series gewonnen werden.

De belangrijkste rivalen van de Yankees in de late jaren '30 waren de Detroit Tigers en de Chicago Cubs. Het jaar 1941 is het laatste grote jaar van de Yankees voor de Tweede Wereldoorlog. Sterker nog, ze versloegen de Brooklyn Dodgers slechts twee maanden voor de aanval op Pearl Harbor en kort daarna werden verschillende spelers en leden opgeroepen voor het leger. Buck Harris lukt het toch om het team naar de top te brengen in 1943. Daarna draagt hij over aan de coach Casey Stengel die een hoog niveau van spelen aantrof toen hij begon in 1950. Stengel introduceerde de publiciteit, het spelen met de media en het belang goede communicatie en bereikte de cover van Time Magazine in 1955. Zo versterkte hij het succes van de Yankees.

De Yankees breken alle records


Het decennium van de jaren '50 gebruikte het team om een reeks persoonlijke records te winnen: Mantel won de major league triple crown en 8 oktober 1956 gooide pitcher Don Larsen het enige perfecte spel in de geschiedenis van de MLB. De Yankees domineerde de wereld van het American baseball door het winnen van andere prijzen. Vele spelers in het team wonnen de trofee voor MVP, betekenis: Most Valuable Player, oftewel beste speler in hun jaar, het team won niet minder dan zes World Series.

Het team zet zijn momentum in de jaren '60 voort met de introductie van Maris en Mantel als spelers met de bijnaam M & M. Zij probeerden voortdurend om het record van Babe Ruth te verslaan. De Yankees waren zo sterk dat het 1961-team nu is verkozen tot beste honkbalteam aller tijden. In 1982 brak er weer een nieuwe ster door met de naam Don Mattingly, hij leidt het team naar de overwinning in 1988.

De New York Yankees in de 21e eeuw


Het succes van de begintijden keren terug in 1994, toen de Yankees begonnen aan een recordseizoen. Ze wint de 1996 World Series tegen de Atlanta Braves! Op 17 mei 1998 gooit David Wells een perfecte wedstrijd tegen de Minnesota Twins in het Yankee Stadium en laat het team zo de wedstrijd winnen. Het verhaal gaat dat Wells die dag een kater had!

De jaren tussen 1998 en 2001 winnen de Yankees veel kampioenschappen. Daarna gaan veel favorieten met pensioen en moeten de Yankees hun aanval opnieuw bouwen. Ze wonnen het kampioenschap in hun divisie in 2005, maar moeten ondanks dat en heel veel strijd de jacht op de Red Sox staken, want die zijn tegen die tijd niet meer in te halen. Na het winnen van de World Series in 2009 volgt in 2010 weer een spannend jaar waarin de strijd met de Red Sox tot grote hoogten stijgt. De Yankees beginnen en eindigen tegenover de Red Sox, de eeuwige vijanden. Deze rivaliteit is altijd zeer sterk!

Met de mascotte Dandy en het clublied "Here come the Yankees" zijn de harten van fans, waaronder ook heel veel beroemdheden, al lang geleden veroverd. De Yankees zijn meer dan baseball, een echte legende!

Beroemde New York pet


Tegenwoordig is het team van de Yankees populair over de hele wereld, niet in de laatste plaats door hun artikelen en merchandise met natuurlijk de beroemde Yankees caps waarvan je vele voorbeelden op onze website kunt vinden. Deze caps worden door de fans van het eerste uur met trots gedragen, niet alleen in New York maar ook in andere Amerikaanse steden. De traditionele teamkleuren zijn marineblauw en wit en deze variant is te vinden tot aan het einde van de wereld, maar de beroemde NY cap komt inmiddels ook in heel veel andere kleuren, stijlen en patronen!

De New York Yankees pet is de meest gedragen cap ter wereld, die alle sportieve iconen doet verbleken en de sports New York Yankees allang ontstegen is. Op alle caps vind je uiteraard het beroemde New York Yankees logo. Dit is allang niet meer slechts een logo maar een heus mode-icoon. Iedereen - van atleten, acteurs en muzikanten tot je ouders, vrienden en kinderen - kent, en/of draagt de iconische snapback Yankees pet.

Het was regisseur en filmmaker Spike Lee die zorgde voor de overgang van gewone functionele baseball cap naar modeaccessoire toen hij in 1996 bij New Era een persoonlijk verzoek indiende om voor hem een custom made 59Fifty New York Yankees pet rood te maken in plaats van donkerblauw, de tot dan toe enige kleur waarin de NY hat werd gemaakt. De gepersonaliseerde New York Yankees cap van Lee en het succes van de Yankees in midden jaren ’90 zorgde voor permanente icoon-status van zowel het NY logo en de pet NY.

De beroemde NY baseball cap is dus niet meer weg te denken uit de hedendaagse mode. Ontdek de iconische 9forty cap39thirty59fiftyNew Era dames of een andere NY Yankees cap in onze uitgebreide New York Yankees Nederland collectie op Headict.nl en draag het New York Yankees logo met trots!