Hoofdomtrek Meten : Vind De Juiste Hoedmaat
2021-10-17

Hoofdomtrek Meten : Vind De Juiste Hoedmaat

De juiste maat van je hoed: meten is weten

Je wilt je eerste hoed aanschaffen maar weet niet wat je hoofdmaat is? Geen nood! Headict is hier om jou te helpen antwoord te geven op de vraag: hoe meet je je hoed maat?

Sommige hoeden zijn verkrijgbaar in one size fits all, maar de meeste hoeden, zowel herenhoed als dameshoed, zijn gemaakt met een vorm die echt afhankelijk is van de hoofdomtrek.

Net zoals je favoriete kleding komt je hoed dus ook in een maat. De hoedenmaat berekenen we standaard in centimeters. Maar hoeveel cm is een hoofd eigenlijk? Hier is een uitleg om de maat van je nieuwe zwarte hoed te bepalen. Het zou immers zonde zijn als je nieuwe hoed te klein is en je hem niet kan dragen omdat je niet weet hoe je moet maten opmeten.

De hoofdomtrek meten

De eenvoudigste methode om je hoofdomtrek te weten te komen is het opmeten met behulp van een meetlint of veter. Wie met de veter de maat opneemt zal een liniaal nodig hebben, maar in alle gevallen zal het lukken achter je hoedenmaat te komen.

Plaats het meetlint of de veter op het midden van je voorhoofd en trek deze rondom je hoofd.

Houdt daarbij goed in de gaten dat het lint niet naar boven of beneden zakt.

Om zeker van de uitkomst te zijn, herhaal je de meting door nu op het achterhoofd te beginnen.

Leg de afgemeten hoeveelheid nu langs een lineaal om te zien hoeveel centimeters je hoofdomtrek is.

Welke maat hoofd kind? Kinderhoed maten meten

Bij baby’s en kinderen tot de leeftijd van 3 jaar veranderen de hoofdmaten snel en is er een groot verschil per kind. Vanaf de 3 jaar groeien kinderen door naar een hoofdomtrek die in het algemeen tussen 51 en 54 cm ligt tot ze de volwassen maten bereiken aan het begin van de pubertijd.

Als je een kinderhoed wilt kopen, kunnen wij dus een indicatie van de maten per leeftijd geven, maar exacte wetenschap is dat niet. Wij adviseren dan ook altijd zelf even te (laten) meten en rekening te houden met de groeisnelheid van het kind, want een hoed is meestal bedoeld voor jaren plezier!

Kindermaten: leeftijd

  • 51cm: 2/3 jaar
  • 53cm: 4/5 jaar
  • 54cm: 6/8 jaar
  • 55cm: 10 jaar en ouder

Voor een kindermaat pet kun je dezelfde groottes aanhouden. Een kinderpet maat 52 zal passen bij kids van 3 tot 5 jaar. Fitted caps modellen zonder snapback en bucket hats zullen ongeveer dezelfde maten voor kinderen hanteren. Ook hiervoor geldt: check de maattabel en altijd even de hoofdomtrek meten voordat je een kinderpet van een bepaalde pet maat in je winkelwagen toevoegt. Je kunt immers een pet ook niet zomaar laten krimpen. Als het op petten aankomt is het handiger een one size fits all te kopen. ‘One size’ maat betekent dat de pet verstelbaar is en dus op maat te maken voor iedereen.

Hoed maten vrouw


Dames hebben in het algemeen een hoofdomvang tussen 55 en 59 cm, terwijl de mannen meestal hoofdmaten tussen 57 en 61cm hebben. Mocht het zo zijn dat je daar met je hoofd niet binnen past of juist erin verdwijnt, niet getreurd. Dat is geen probleem, omdat de merken vaak extra kleine en grote modellen maken om iedereen tevreden te stellen! Wanneer je maat nu echt absurde waarden aanneemt, meet dan nog een keer. Het kan zo maar dat je de centimeter verkeerd om gebruikt.

Veel merken verkopen hun hoeden in standaardmaten, hier is een richtlijn voor het te bepalen van de beste maat:

  • maat S in cijfers: 54 / 55cm
  • maat M in cijfers: 56 / 57cm
  • maat L in cijfers: 58 / 59cm
  • maat XL in cijfers: 60 / 61cm

Als je een maat hebt die tussen twee maten valt, kies dan voor de grotere maat, omdat het gemakkelijker is om iets van de grootte van een hoed te af te halen dan om er zelf een stuk bij te maken. Bovendien is iets groots meestal comfortabeler dan iets dat net te klein is.

Ook voor een baret of platte pet zul je je maat moeten weten. De maten zijn in principe gewoon op dezelfde op te meten voor heren- of dames baretten maar ook voor andere soorten hoeden zoals de vissershoed of caps.

Hoe kan ik de maat van de hoed iets aanpassen?Als je hoed een beetje te groot is, dan kun je een rand kurktape tussen de hoed en de binnenrand doen, hierdoor wordt de omvang een paar millimeter kleiner. Als de afstand echt flink te groot is, dan biedt de ouderwetse zweetband uitkomst! Naai de zweetband voorzichtig vast aan de binnenkant van de hoed.

Er zijn maar weinig hoeden die verstelbaar zijn met bijvoorbeeld een sluiting, natuurlijk kun je een hoed wel zelf aanpassen. Houdt er rekening mee dat het materiaal kwetsbaar kan zijn, met name vezels van strohoeden.

Een andere manier om de maat wat te verkleinen is de hoed nat te maken (overdrijf het niet, een beetje vochtig is prima, doorweekt niet) en zo te dragen. De hoed vormt zich dan naar je hoofd. Vul je hoed daarna met kranten in de vorm die je wilt behouden en laat de hoed langzaam drogen onder een normale temperatuur.

De hoedenmaat als stijlmiddel

De omvang van de hoed kan ook worden aangepast voor mode doeleinden. Voor een casual stijl kiezen sommigen ervoor om de hoed hoog op het hoofd te dragen, dus niet naar voren zoals vroeger. Voor deze manier van dragen kan je kiezen voor een iets kleinere maat.

Als je veel haar hebt, kies dan juist weer voor een iets groter model hoed in een grotere maat. Zorg ervoor dat je haar niet te strak in de hoed zit en verzorg het extra goed, zodat je ook zonder hoed goed voor de dag blijft komen. Een groot hoofd klein gezicht vraagt om een perfect passende hoed.

Hoe zit het met de muts maat? Makkelijk! Beanies en mutsjes zijn zo rekbaar en elastisch, meestal van gebeide materialen zoals wol dat ze iedereen passen. Zo past je muts op een klein en groot hoofd.