Wat is een snapback?
2021-10-18

Wat is een snapback?

De snapback is een mode accessoire die niet meer weg te denken is uit het straatbeeld, maar waarvan de naam misschien niet bij iedereen bekend is. De snapback staat simpelweg voor een type cap met de oorsprong in de USA met als belangrijkste kenmerken een rechte klep en een verstelbare sluiting aan de achterkant. Een andere cap dus dan de baseball cap uit dezelfde familie, want die heeft een gebogen klep. De snapback is een eenvoudig model cap dat uitstekend geschikt is voor het opbrengen van prints, logo’s en teksten. De opdrukken zijn vaak geïnspireerd op de American spirit.

De snapback : Het ontstaan van een legende

De snapback heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld tot een mythe onder de hoofddeksels! De naam is afkomstig van de manier waarop de cap aan de achterkant sluit. In het Engels betekent “Snap” drukknoop en “Back” staat in deze taal voor achterkant, waar de verstelbare sluiting van kleine gaatjes en “drukknoopjes” zich bevind.

De Snapback is dus een bijzondere uitvoering in de wereld van caps en zowel jong als oud dragen de snapback graag. Onder de gebruikers zijn er maar weinig die hun snapback zouden willen ruilen met een “fitted cap”, wat een cap is zonder verstelbare sluiting. De sluiting is dus het detail dat het verschil maakt en de makers van de snapbacks zijn zich daar zeker van bewust!

In 2012 is de snapback weer helemaal teruggekomen van weggeweest. Deze come back is te danken aan de sterren uit de muziek, de rappers in het bijzonder. Daarmee werd de snapback in korte tijd het symbool van de straat en streetwear culture uit de afgelopen jaren. Het origineel stamt uit de tijd van de US baseball legende Babe Ruth, die geen stadion instapte of veld opstapte zonder zijn snapback stevig op zijn hoofd. Al snel wilden de baseball fans ook zo een cap of pet en daarna volgden de andere grote sporten van de andere kant van de oceaan: basketbal, ijshockey en American Football. In de jaren ’80 en ’90 werd de snapback herontdekt door muzikanten in de steden en begon de snapback zijn tweede jeugd. Ook hier verspreidde de snapback zich als een olievlek, nu onder popsterren, film celebs. De snapback stond en staat symbool voor de kunst, vrijheid en straatcultuur. Will Smith, liet zijn snapbacks zelfs maken in de kleuren van zijn rol, de Prince of Bel-Air!

Een absoluut sportieve cap!

Sinds de verschijning in de baseball wereld staat de snapback al bijna een eeuw voor de sportiviteit en American spirit. Met een snapback laat de eigenaar zien wie hij of zij zelf is en wat het favoriete team en de tak van sport is. Of je nu fan bent van een team uit de MLB (Baseball), de NHL (ijshockey) of NBA (basketbal), ieder team heeft een eigen logo, eigen kleuren en ontwerpen om het imago mee op te bouwen en versterken en als symbool van de waarden, codes van de club.

Tegenwoordig gebruiken ontwerpers en merken de snapback ook als mode, maar de sportieve roots van deze cap blijven daarbij altijd levend. Internationale merken zoals Mitchell and Ness of New Era blijven daarnaast doorgaan met het maken van talloze nieuwe collecties voor nationale bekende sportteams en zelfs voor universiteitsteams en andere kampioenen met de US spirit. Voor de ijhockeyers van es Kings uit Los Angeles zijn er grijs zwarte modellen, oranje en blauw voor de basketballers van de Knicks uit New York: de legendarisch geworden teamkleuren zie je dus terug op de snapbacks van teams! Net als de embleems en logo’s, waar er ook velen van zijn, vaak ook voor speciale edities, competities of jaren: denk aan de beroemde rode stier van de Chicago Bulls, het SF embleem van de baseballlers van de San Fransisco Giants. Het hebben van headwear in de kleuren en stijl van het team is gewoonweg onmisbaar en maakt deel uit van de clubcultuur en imago.

De snapback verovert de wereld!

Zoals je inmiddels begrepen zult hebben houdt de Snapback van sport en is er voor wie van sport houdt. Maar als je niet sportief bent en geen liefhebber van baseball of american football bent is er geen probleem. Niets weerhoudt je ervan om een ander type snapback te dragen.

Sinds enkele jaren combineren de merken die snapbacks maken de creativiteit en cultuur uit andere bronnen met de snapback. Dus of je held nu James Lebron of Michael Jordan is of Iron Man of Hulk heet, voor elke held is er een snapback voor je! Zelfs mythische figuren die het aardse ontstijgen, zoals Mickey Mouse laten zich graag door hun fans op snapbacks dragen. Het schijnt echt een trend onder de Disney figuren te zijn.

En ook voor liefhebbers van kernachtige boodschappen en one liners is de snapback, met de hoge voorkant en lekkere ruimte, een uitstekend podium om een korte mening op te ventileren. De teksten kunnen uiteenlopen van hip hop statement, quote uit het nieuws of trendy woorden. Het Duitse merk Cayler and Sons is een perfect voorbeeld van een merk dat de trend zette en meelift op de snapbacktrend met bekende woorden, symbolen en logo’s. Met de shock formule verovert het merk de wereld en zet mensen aan het denken en bouwen daardoor mee aan een subcultuur met uitgesproken boodschappen die bijna letterlijk op het voorhoofd van de drager geschreven staan. Een statement maken lijkt zo eenvoudig, maar vaak is er best wat lef nodig om de snapback ook te dragen en zo bestaande codes ter discussie te stellen.

Welke stijl je ook hebt, nu weet je dus dat voor elke trend en heel veel teams en subculturen een bijpassende snapback bestaat. En als die er nog niet is, zal die waarschijnlijk snel op de markt komen. Als heerser van de headwear in het eigen land, de Verenigde Staten, is de Snapback een paar jaar geleden aan de verovering van de rest van de wereld begonnen en inmiddels te vinden in elke etage en collectie van een zichzelf respecterende headwear of streetwear shop. Japan, Europa, Latijns Amerika…de hele wereld is vol van de snapback die de makers inmiddels tot het hoofdpodium van de mode heeft gebracht. Vanuit de eenvoud van de snapback is een variatie ontstaan die zijn weerga niet kent, in kleur, stoffen, motieven en vooral lokale trends; van tie en dye, kleppen in velours en nepslangenleer tot eigen opdrukken. De mogelijkheden zijn onbeperkt!