Hoe je hoeden opbergen
2022-04-25

Hoe je hoeden opbergen

De dagen mogen dan hetzelfde zijn, maar hoeden zijn dat niet! Na verloop van tijd en als je je hoed niet goed opbergt, kan hij beschadigd raken en zijn oorspronkelijke glans verliezen. Dat zou zonde zijn, en om dat te voorkomen, bekijken we enkele tips om je kostbare hoofddeksels op te bergen en veilig te bewaren.

Beschermen tegen licht, vocht en stof

Borstel je hoed voor het opbergen voorzichtig met een borstel die geschikt is voor het materiaal van je hoed om stof te verwijderen. Het zal je er dankbaar voor zijn! Inspecteer je hoed regelmatig op vlekken en verwijder ze snel, bijvoorbeeld met een spons of molton die licht in zeepsop gedrenkt is. Je kunt je leren hoed ook inspuiten met waterafstotende spray om hem voor te bereiden op regenachtige dagen.  

Hoeden houden niet van licht, vooral niet van UV stralen die een hoed kunnen doen verkleuren en krimpen. Als je je hoed opbergt tot het volgende seizoen, bewaar hem dan droog, in een kast of gesloten berging.

Op een plank of kapstok

Waarom niet een plank aan je hoeden wijden? Leg ze plat neer met een strook karton eromheen, als een hoedenring, de metalen cirkel die hoedenmakers gebruikten om hoeden in vorm te houden. Je kunt ze ook opvullen met papier of plastic. Hang je lievelingshoed eenvoudig aan de kapstok, op voorwaarde dat de kamer niet te veel licht krijgt en het rek niet recht boven een radiator staat. De elegantie van een hoed spreekt voor zich!

In een hoedendoos 

Stapel je hoeden van klein naar groot in een stevige hoedendoos, die heel praktisch is om je hoeden veilig te vervoeren. Wees vooral voorzichtig met het opbergen van je Trilby of Varkenspastei met veren. Het is het beste om één doosje per hoed te gebruiken om te voorkomen dat de veer buigt. Een eenvoudige papieren zak werkt ook goed. 

Aan de muur hangen 

Als je ervoor kiest je huidige hoofddeksel-accessoires aan de muur te hangen, is de ideale oplossing een houten of metalen kapstokhaak, die een heel design uitstraling heeft. Als je een of twee hoeden hebt, zijn er individuele knijpers. Hoeden zijn zwaarder dan petten: de steun moet stevig zijn om vallen te voorkomen.

Berg je hoeden altijd met de grootste zorg op, en je zult ze nog met evenveel plezier dragen als je ze uit de kast haalt!