De juiste hoed kiezen: onze complete gids
2022-05-16

De juiste hoed kiezen: onze complete gids

Strohoeden, slappe hoeden, fedora's, trilby hoeden, bootshoeden... er zijn zoveel verschillende soorten hoeden verkrijgbaar om ons hoofd en gezicht te beschermen en er tegelijk stijlvol uit te zien. Het dragen van een hoed is echter niet nieuw! Wil je karakter aan je outfit geven? Wil je pronken met een unieke look? Ja, er gaat niets boven een mooie hoed om je een geheel eigen stijl te geven. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft iedereen een hoed! Mannen, vrouwen, kinderen, alle generaties, kunnen wonderwel een hoed dragen.

Dit modeaccessoire is zo oud als de heuvels, en toch geeft het ons de indruk dat de tijd er geen invloed op heeft gehad. In feite is er de laatste jaren niets modieuzer dan een hoed om elke outfit, ongeacht de stijl, te completeren en te verfraaien.

Toegegeven, iedereen heeft een andere kijk op de hoed en soms is het dragen van dit hoofddeksel niet gemakkelijk. Op de hoofden van sterren, mode-influencers of fashionista's lijkt alles bij elkaar te passen. Maar denk nog eens na, dames en heren! Het enige wat je hoeft te doen is je hoed te kiezen naar de vorm van je gezicht. Dat is juist! Als veel mensen vinden dat dit hoofdaccessoire niet bij hen past, komt dat misschien omdat ze het nogal lukraak gekozen hebben, zonder echt aandacht te besteden aan de lijnen van hun gezicht. Nu ken je de geheimen van het perfect kiezen en dragen van je hoed.

Hoed of niet, durf hem te dragen! De hoed is een must-have in je kleedkamer en voor alle seizoenen, hem niet aannemen is tegenwoordig een echte heiligschennis. Wees bij de mode, kies voor een hoed met respect voor de morfologie van je gezicht.

Met onbeperkte ontwerpen is er iets voor elke stijl, elke smaak, elke vorm, elke kleur en vooral, elke hoofdomvang. We hebben deze gids zorgvuldig samengesteld om je te helpen de hoed te kiezen die de vorm van je gezicht mooier maakt.

Begrijp beter de onderdelen van een hoed

Alvorens de verschillende modellen hoeden op te sommen, is het de moeite waard een blik te werpen op de verschillende onderdelen waaruit de hoed bestaat. Zo kun je hun rol in de visuele en esthetische weergave beter begrijpen. Hier zijn de onderdelen waaruit een hoed bestaat:

De kroon, het eerste bestanddeel van de hoed

De kroon verwijst naar het centrale deel van de hoed, d.w.z. de top van de pet. Het is belangrijk op te merken dat er verschillende vormen van kronen zijn. Om de kroon een vorm te geven, boetseren ambachtslieden hem uit een metalen of houten vorm, of stomen hem. Hier zijn de vormen van kronen:

  • Rond (kom)
  • Waterdruppel (traan)
  • Gespleten (middelste tand)
  • Diamant
  • Ovaal (telescoppe)

Afhankelijk van de gebruikte vorm is een kroon breed of afgeplat, of meer of minder hoog. Dit speelt een beslissende rol bij de keuze van je hoed in relatie tot de lijnen van je gezicht en je fysieke morfologie.

De hoed van de hoed

De muts is het bovenste deel van de hoed. Het is de kap die het hoofd bedekt.

Rand van hoeden

De rand van een hoed verwijst naar het horizontale deel ervan. Opgemerkt moet worden dat de rand een van de belangrijkste elementen is die de visuele verschijning van de hoed op je hoofd en op je morfologie in het algemeen grotendeels beïnvloedt. De rand van hoeden is meer of minder breed, afhankelijk van de vorm van de kroon. Afhankelijk van je gezichtslijnen en je morfologie, kun je de rand naar beneden of naar boven buigen.

Het knijpen van een hoed

De kneep van een hoed is bepalend voor de vorm. We raden je aan je hoed niet bij de kneep vast te houden, want dan vervormt hij. Onze kleine tip: houd je hoed bij de rand vast.

De hoedenband

De band, ook wel de vlecht genoemd, is het deel dat de kroon omgeeft. In het algemeen is de band vaak van een kleur die contrasteert met de hoed en is verkrijgbaar in verschillende materialen. Houd rekening met de kleur en dikte van de band, want die spelen een grote rol in het uiterlijk van de hoed.

Begrijp de verschillende soorten hoeden beter

De hoed heeft een aantal veranderingen ondergaan sinds hij voor het eerst verscheen. Om ze niet allemaal op te sommen, zullen we ons concentreren op de meest trendy hoedenmodellen.

De Fedora hoed

Nu wijd en zijd gedemocratiseerd, is de Fedora een klassieker die in de loop van de geschiedenis vele betekenissen heeft gehad. De Fedora hoed werd geassocieerd met de gangsters van de jaren 1920. Je kunt het niet missen! Deze tijdloze hoed bestaat uit een gespleten kroon en een rand die tussen 5 en 10 cm breed is. Je hebt het waarschijnlijk gezien bij iconische figuren als Frank Sinatra. Deze hoed is heel herkenbaar, vooral omdat er soms een veer op gekleed is. De fedora wordt ook wel borsalino genoemd, naar de rage die door de Italiaanse hoedenmaker Giuseppe Borsalino ontstond. Je vindt dit soort hoeden in katoenen, leren, wolvilten of stro versies in onze collectie.

De panamahoed

Rechtstreeks afkomstig uit Ecuador is de panama de referentie voor een zomerhoed, dankzij het weefwerk van Ecuadoriaanse palmbladeren (carludovica palmata). Deze muts is licht genoeg om je zonnige dagen te begeleiden. De weefwijze geeft het een ultra- modieuze en chique uitstraling. Tegenwoordig zijn veel Panamahoeden machinaal gemaakt, maar hoeden die met de hand geweven zijn, behoren tot de top-of-the-line modellen.

De porkpie hoed

Deze hoed is al een paar seizoenen erg in de mode. Zijn charme ligt in zijn lage kap en zijn licht gebogen en korte rand. Op zoek naar lichtheid? Kies een hoed van stro of vilt.

De sschippershoed

Dit type hoed verscheen in Frankrijk in de 19de eeuw en maakte deel uit van het uniform van de Franse zeelieden. Dit verklaart zijn naam. De bootsman werd in de 20e eeuw nieuw leven ingeblazen dankzij de trend om jongens als matrozen te kleden. Deze hoed is geschikt voor zowel casual als formele kledingstijlen.

De trilby hoed

Deze hoed is een combinatie van de Fedora en de pork-pie hoed met zijn zeer dunne rand. Draag een leuk t-shirt en een trilby voor een casual urban look.

De hoge hoed

Dit model is ongetwijfeld het meest chique van alle hoeden. Sinds zijn ontstaan in de jaren 1800 is deze hoed een hoofdrolspeler bij sociale evenementen. Het dragen van een hoge hoed voegt een vleugje elegantie toe aan je outfit. Tegenwoordig wordt deze hoed vooral gedragen bij traditionele ceremonies.

De slappe hoed

De floppy hoed is de ultieme vrouwenhoed. Zijn brede rand geeft je de elegantie van een andere tijd, terwijl hij je beschermt tegen de zon of de regen. Dit type hoed heeft het vrouwelijk publiek altijd gecharmeerd. De floppy hoed past en verfraait je outfit.

Hoeden zijn geschikt voor alle seizoenen en alle evenementen. Blader door onze collectie om het model te vinden dat je gezicht zal verfraaien.

De bolhoed

De bolhoed wordt gekenmerkt door zijn ronde vorm en doet ons altijd aan Charlie Chaplin denken. Hoewel het geassocieerd wordt met klassieke outfits, heeft dit exemplaar een nonchalante geest. Durf een bolhoed te dragen om zijn vintage en casual uitstraling.

Hoe je hoed kiezen volgens je gezichtsvorm

Je droomt ervan een hoed te dragen, maar je weet niet goed hoe je er een moet kiezen. Met welke elementen moet je rekening houden? Kleur, materiaal, vorm, je moet toegeven dat je tegenover deze veelheid aan hoedenmodellen niet weet welke kant je op moet. Hoed of geen hoed, of misschien zeggen we het niet genoeg, voor elke morfologie, voor elke gezichtsvorm, is er een aangepaste hoed. Wil je een hoed? Het is zo simpel als wat, kies het volgens de lijnen van je gezicht. Hier zijn onze tips om te voorkomen dat je nog meer fouten maakt:

Gezichtsvorm Rond Vierkant Hart Ovaal
De trilby hoed Aanbevolen Aanbevolen Aanbevolen Aanbevolen
De Fedora hoed Aanbevolen Aanbevolen Niet aanbevolen Aanbevolen
De porkpie hoed Niet aanbevolen Niet aanbevolen Wanneer het je uitkomt Aanbevolen
De reizigershoed Aanbevolen Aanbevolen Wanneer het je uitkomt Aanbevolen
De slappe hoed Niet aanbevolen Aanbevolen Niet aanbevolen Aanbevolen
De cloche hoed Niet aanbevolen Aanbevolen Aanbevolen Aanbevolen
De hoge hoed Aanbevolen Wanneer het je uitkomt Niet aanbevolen Aanbevolen
De bolhoed Niet aanbevolen Aanbevolen Aanbevolen Aanbevolen

Als je gezicht rond is, met brede of lange gelaatstrekken, kies je een hoed die je gezicht verlengt en niet een die de rondheid ervan benadrukt. We raden hoeden aan met een middelhoge tot hoge kroon, asymmetrische rand, brede rand of opstaande rand, om de vorm van je gezicht in evenwicht te brengen bij het dragen van je hoed. Dit type hoed is je beste bondgenoot, want hij schept een contrast in je voordeel.

Heb je een rond gezicht en lang haar? Bind het niet onder je hoed vast! Maak het los om verticaliteit toe te voegen.

Als je een dun, langwerpig gezicht geërfd hebt, raden we je aan hoeden te kiezen met tamelijk brede randen. De bedoeling is om de lengte van je gezicht te compenseren door rondom volume toe te voegen. De breedte van de hoed wekt de illusie van een minder langgerekt gezicht. Draag je hoed rechtop om de omvang van je gezichtsmorfologie te verkleinen. De capeline is gemaakt om je gratie en vrouwelijkheid te bevestigen dames en meisjes. Voor mannen raden we de Fedora hoed of een mooie panama aan.

Worden je gezichtslijnen gekenmerkt door welgevormde gelaatstrekken, een breed voorhoofd en een hoekige kaak? Dan heb je een vierkant gezicht. Draai je om naar ronde hoeden met brede rand en afgeronde rondingen. Dit type hoed rondt je gezichtsvorm af en maakt hem tegelijk zachter. We raden trilby, capeline, fedora of zelfs een cloche hoed aan voor een perfecte harmonie.

Heb je een smalle kaak en een breed voorhoofd? Dan heb je een hartvormig gezicht. Kies voor hoeden met afgeronde kapvormen en korte rand. Bijvoorbeeld, de trilby of de cloche houden je gelaatstrekken fijn zonder ze te verbergen of te verdrinken. Vermijd vooral imposante hoeden!

Als er één hoedengezicht is, dan ben jij het wel! De natuur heeft je verwend met je ovale gezicht. Met je goed geproportioneerde vorm kun je met zoveel hoeden spelen als je wilt, want alles past! Probeer echter eerst een paar hoeden uit voor je een model kiest. Kijk naar de kleur van je ogen, het soort haar dat je hebt of kies je hoed volgens je persoonlijkheid.

Hoe je hoed kiezen volgens je lichaamstype

Behalve de vorm van je gezicht, moet je ook een hoed kiezen naar je grootte en lichamelijke kenmerken. Laten we het onderwerp eens bekijken.

Hoeden voor kleine lichamen: je beste metgezel is een hoed met een hoge kroon en korte rand, want die geeft eerder de illusie dat hij het figuur afslankt dan dat hij het insnoert.

Ben je een lang persoon? Kies een hoed met een lage tot gemiddelde kroon en brede rand.

Heb je uitpuilende oren? Kies hoeden met brede randen die naar beneden gericht zijn. Merk op dat je nooit een hoed moet kiezen met de rand naar boven gericht. Kies een hoed met een contrasterende kleur band.

Heb je een grote neus, met een aquilijn profiel? Leid het oog af met een hoed met een heel brede rand en naar beneden gedraaid. Dit is een trucje om het oog weg te trekken van je grote neus.

Hoe kies je de maat van je hoed

Om je hoed te kiezen, moet je je hoofdomvang kennen. Meet het op met een meetlint.

  1. Plaats het in het midden van je voorhoofd, waar je pet zou rusten, boven je oren en wenkbrauwen.
  2. Onze kleine tip: trek je meetlint niet strak om je hoofd. Houd hem comfortabel vast, alsof je je hoed al op je hoofd hebt. Je moet je op je gemak voelen.
  3. Noteer de maat van je hoofd en gebruik de maten hieronder als leidraad:
  • Hoofdmaat 54-55 cm : S
  • Hoofdmaat 56-57 cm : M
  • Hoofdomvang 58-59 cm : L
  • Hoofdmaat 60-61 cm : XL
  • Hoofdomvang 62-63 cm : XXL

Heb je de juiste hoedenmaat voor je gevonden? Blader nu door onze uitgebreide collectie en kies het model van je hoed.

Is je meetlint niet flexibel? Een niet rekbaar lint of touw is voldoende.

Als je maat tussen twee maten in ligt, raden we je sterk aan de grotere maat te kiezen. Onthoud dat jouw comfort op de eerste plaats komt!

Als alternatief kun je ook de maat van je hoed aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld kurkstroken net achter de stoffen hoofdband plaatsen.

Hoe kies je de kleur van je hoed

Wacht, er is nog meer! Je huidskleur heeft er ook iets over te zeggen. Onze professionele tips voor het kiezen van een hoedkleur die bij je huidskleur past.

Hoedenkleur voor een bleke huid: Donkere kleuren zijn je bondgenoten. Marineblauw, bordeauxrood of antracietgrijs zorgen voor een harmoniserend contrast.

Heb je een gemiddelde huidskleur? Mosterd past bij je.

Heb je een donkere huid en weet je niet welke kleur je moet kiezen? Verwen jezelf zolang er een contrast is.

Welke materialen kies je voor je hoed

Kies voor het winterseizoen warme materialen zoals wol of leer.

Voor het zomerseizoen brengen katoen en stro je frisheid en lichtheid.

Headict biedt een grote collectie hoeden van Franse makelij, modellen met een goede kwaliteit-prijs verhouding.

Headict: een collectie kwaliteitshoeden

Blader door onze uitgebreide collectie hoeden om er een te vinden die je inspireert en je outfits verfraait. Of je nu de voorkeur geeft aan een klassieke stijl zoals de borsalino, een casual stijl zoals de canotier of een andere, je hoed wacht op je bij Headict. We hebben voor jou hoeden van hoge kwaliteit uitgezocht, die er in verschillende uitvoeringen zijn, in leer, wol, katoen of genaaid stro. Ze kunnen zowel in de zomer als in de winter gedragen worden en kunnen aan je behoeften aangepast worden. Of je nu een heren- of dameshoed zoekt, wij bieden bekende merken als Stetson, Borsalino, Seeberger, Brixton en vele andere, tegen onklopbare prijzen. Blader door onze collectie om je kwaliteitsvolle baret, hoed of pet te vinden.