Stro, papier, panama …de materialen van de strohoed
2021-10-18

Stro, papier, panama …de materialen van de strohoed

Lichtgewicht, comfortabel om te dragen biedt de strohoed zonbescherming in stijl. Stro, papier, panama, je wilt vast weten welk materiaal je voor deze zomer moet kiezen? Wat zijn de verschillen? Wat is het prijsverschil? Het lijken allemaal strohoeden, maar er is een groot verschil als het gaat om samenstelling, kracht, kwaliteit.

De onontkoombare panama

De hoed komt uit Ecuador en de Panama hoed staat bekend om zijn kwaliteit. De panama is het resultaat van ambachtslieden en een uniek materiaal: de Carludovica Palmata, in Zuid-Amerika bekend als de "Paja toquilla". Deze beroemde handgemaakte hoofddeksels zijn heel fijn geweven, dat is echte topkwaliteit. De Panama heeft meestal vrij brede randen, maar is ook verkrijgbaar als hoed met korte rand, net zo chic. Er is daarom een premium strohoed, een uitzonderlijke ontwerp dat een leven meekan. Het ultra dunne, duurzame vlechten maakt het vervoer eenvoudig en geeft minder kans op beschadigen. De Panama is eenvoudig te herkennen aan de roos bovenop de top.

De raffia strohoed

Deze strohoed is het tegenovergestelde van de Panama. Als u liever een breed of grof geweven hoed hebt, is dit een prima keuze. Raffia is een natuurlijke vezel afkomstig van de bladeren van de Ruffia Raphia palm (raffia farinifera). De flexibiliteit van raffiastro maakt deze zomerhoeden bijzonder aangenaam om te dragen. Geweven raffia is relatief dik, waardoor het een meer casual stijl dan de panama geeft.

De hoed van stro

De klassieke strohoed staat bekend om zijn lichtheid en finesse, waardoor deze een onvoorwaardelijke zomergevoel in comfort en stijl geeft. Deze hoed is geweven min of meer fijn volgens de hoed stijl. In tegenstelling tot Panama of raffia, is echt stro harder en lastiger te verwerken. Dat geeft wel stevigheid.

De hoed van papier

De papieren bestaat, maar is een andere dan je vroeger vouwde. We hebben het niet over een stuk gevouwen papier in de vorm een hoed, maar van een hoed die het uiterlijk van een strohoed heeft, maar eigenlijk bestaat uit papier gemaakt van stro en leem kalk. Dit materiaal is heel fijn geweven om kracht en flexibiliteit aan de hoed te geven. Wat trekt je over de streep? Wellicht de prijs, want dit type hoed is zeer betaalbaar.