Welke vorm hoed past bij je gezicht?
2021-10-18

Welke vorm hoed past bij je gezicht?

Je aarzelt of een hoed wel bij je past, maar wel erg nieuwsgierig? Je kunt je iets voorstellen bij het dragen van een hoed, maar je weet niet zeker weet hoe te kiezen: een brede, een laag model en wat te doen met de hoogte van de top of kroon, er is veel te wikken en te wegen. En daarbij is er iets heel belangrijk en bepalend: de vorm van je gezicht. Het goede nieuws is dat er zo veel vormen van hoeden zijn, dat er altijd een model is dat bij je past en vaak is er daarbinnen ook nog veel te kiezen.

Alles is een kwestie de opbouw van het gezicht. Om de soorten van het gezicht te onderscheiden, moeten we eerst kijken naar de kaaklijn en de breedte en hoogte van je gezicht. Als je het lastig vindt de vorm van je gezicht te bepalen, pak of leen dan een lippenstift en trek de vorm van je gezicht over op de spiegel. Stap opzij en je ziet de vorm voor je.

Een lang gezicht

Als je een lang, dun gezicht hebt zoals Sarah Jessica Parker, kunt je het je veroorloven om vele soorten hoeden te dragen. Maar om je gezicht in balans te brengen met wat je draagt, adviseren wij je om te kiezen voor een model met een vrij brede rand. Je gezicht lijk daardoor korter. Voor vrouwen zal de capeline perfect zijn. De Fedora is ook een uitstekend compromis voor zowel mannen als vrouwen. Ook de manier van dragen maakt een verschil. Met de hoed recht en wat laag op het hoofd komt je gezicht minder hoog over. Voor mannen die hebben een lang gezicht hebben, is het ook een prima optie om de hoed een beetje scheef op te zetten. Dat geeft een speels effect en trekt de aandacht weg bij de rechte lijnen.

Een rond gezicht

Heeft u een rond gezicht, dat dus net zo lang als het breed is. Kies dan een Borsalino of fedora of (van een gemiddelde grote om alles in evenwicht te brengen). Als je lang haar hebt, laat het fan lekker los. Opgestoken of onder de hoed wordt anders je ronde vorm benadrukt, wat natuurlijk weer wel kan als je daar op uit bent. Een hoge hoed verlengt je postuur, je lijkt een stuk langer. Een prima keuze voor een rond gezicht. Een ander mooi alternatief is de canotier of pork-pie hoed, die je een iets meer jazzy stijl geeft.

Een vierkant gezicht

Het vierkant gezicht wordt gekenmerkt door een rechte lijnen en regelmaat, voor zie je dat aan een uitgesproken kaaklijn. Een hoed kan hier een mooi accent aan toevoegen. Een mooie aanvulling wordt bijvoorbeeld gegeven door ronde hoeden of hoeden met ronde vormen. Denk bijvoorbeeld aan de bowler vorm. Een mooi effect is het iets naar achteren dragen van de hoed, je gezicht wordt daar nog vriendelijker en toegankelijker van. Voor de dames is de cloche hoed een voor de hand liggende keuze. De kracht van je gezicht wordt zo gecombineerd met de zachte klasse van de hoed. Zorg er dan wel voor dat de hoed niet te klein uitvalt. Heren met een vierkant gezicht als Brad Pitt kunnen het slechter treffen en kiezen voor een bowler of fedora. Deze passen perfect.

Een ovaal gezicht

Je gezicht is netjes afgerond, met een voorhoofd dat niet te groot of te klein is. Je bent de gelukkigste, omdat deze vorm gemaakt is voor het dragen van alle hoeden! Als je het lastig vindt om te kiezen, heb je natuurlijk een ander probleem. Een mooi begin is te kijken naar de kleur en de vorm die je mooi vindt. Kijk in je huis en je kunt het vast snel vertellen!

Vergeet ook niet...

Te letten op de verhoudingen tussen gezicht en de rest van je lichaam. De balans is het toverwoord. Een heel lang lijf en gezicht met een hoge hoed vraagt om andere afweging, een kort figuur, rond gezicht met een cloche hoed evenzo. Bedenk daarbij dat asymmetrische hoeden, qua vorm of manier van dragen, een heel handig hulpmiddel zijn bij een verrassende uitstraling. Doe nu de lichten maar aan, je weet alles van hoeden en kunt vol vertrouwen de spotlights in!