Hoedenhoofd : durf een hoed te dragen
2021-10-18

Hoedenhoofd : durf een hoed te dragen

In de kleine wereld van de mode, zijn er mensen die zweren bij de hoed en die durven toe te passen bij hun ontwerpen en creaties en er zijn er die het lef om de hoed te dragen niet in zich hebben. Vaak zit daar angst achter, onterecht natuurlijk. Maar de onzekerheid om uitgelachen te worden, de verkeerde vorm te kiezen, een merk te nemen dat bij de jet set hoort en net iets minder bij jou, in elk geval je portemonnee: iedere hoedenkoper is er overheen gekomen en in verreweg de meeste gevallen met trots en een prachtige trofee op het hoofd! Het dragen van een hoed is het maken van een statement, je laat iets van jezelf zien. En dat is niet voor iedereen weggelegd. Van de mentale drempel hebben velen last, maar geloof ons als we zeggen dat er iedereen een hoedenhoofd heeft. De hoofdvraag is dan ook welke hoed er het beste op past!

Het lef om een hoed te dragen is dus de durf hebben om te laten zien wat je ware gezicht is. Je merkt vanzelf het verschil tussen jouw hoed en al het andere dat je op je hoofd kunt zetten. We gaan niet zover dat de hoed die het best past je vanzelf op komt zoeken. Vertrouw er maar op dat als je nieuwsgierig bent naar wat een hoed met je kan doen, je vanzelf een goede keuze maakt. Je weet zeker dat je goed zit als je de hoed het liefst niet meer afzet. Iets minder kan natuurlijk ook, maar zorg er altijd voor dat je je hoed een beetje waardig draagt op de manier die bij het model past.

Om te helpen bij het maken van een eerste keuze tussen vormen van de hoeden zijn een paar tips erg handig. Vuistregel 1 is dat de de vorm van het hoofd en de vorm van de hoed bij elkaar passen. Kijk dus eerst in de spiegel en kijk naar de vorm van je hoofd. Als je een ovaal hoofd hebt, ligt de wereld aan je voeten, want vrijwel alle vormen staan je goed. Wie een vrij hoekig gezicht heeft met scherpe lijnen, past een hoed met een ronde vorm het best, denk bijvoorbeeld aan de cloche, de bolhoed, allebei lekker retro. Wanneer je een mooi rond gezicht hebt, passen de asymmetrische hoeden je vaak goed, denk hier aan de trilby. De hoed en je hoofd moeten dus mooi in evenwicht komen; kies bij een klein hoofd een Fedora met de typisch hoge kroon en neem een breedgerande hoed als je een wat langer gezicht hebt.

Hoeden voor elk hoofd

Het kiezen van een hoed komt vaak neer op een inspirerend moment waarin je je eigen identiteit vorm kan geven en delen met de wereld om je heen. Vele beroemdheden zijn niet bang om de hoed te gebruiken als een vorm van expressie, het is voor hen een goede manier om zich te onderscheiden en een eigen stijl aan te meten. Als je wilt worden gezien en het leuk vindt om je gevoel voor mode en de klasse van je outfit te delen, aarzel dan niet en durf kleur en vorm te bekennen als het om je hoofd gaat. En zet wat moois op! Speel in je gedachten met materialen, met asymmetrie of de structuur en opbouw van de hoed: je mag van alles iets vinden. Ben je zo een denker en dromer die voor zich ziet hoe je eruit zou zien met een hoed op? Dan is de kans groot dat jij het aandurft je hoed te kiezen. Give it a try!

Omdat niet iedereen zo een vat vol creativiteit is, zijn er ook hoeden die als het ware een logisch verlengstuk van een kledingstijl zijn. Vaak in combinatie met andere accessoires of zelfs ter gelegenheid van een terugkerende traditie. Denk bijvoorbeeld aan Prinsjesdag. In deze gevallen wordt de hoed gekozen die past bij de al gekozen of bepaalde kledingstijl. Dus je kiest in de totale overeenkomst met uw stijl. Een trilby voor wie een garderobe in rock chic stijl heeft of een mooie vilten Fedora hoed voor wie in een kwalitatief hoogwaardige outfit door het leven gaat. Voor meer bescheiden keuze zit je altijd op safe met een hoed in sobere tinten zoals zwart, grijs of donkerbruin. Deze combineren bij vrijwel elke garderobe. Wie voor zekerheid gaat kiest de trilby of fedora, klassiekers met jaren ervaring en traditie achter zich, weinig poespas, gewoon een prima hoed.

De accessoire die je outfit compleet maakt

Als je nog niet hebt durven springen in de wereld van hoeden en je wat koudwatervrees hebt, maar wel wilt, dan hebben wij een prima tip: draai het om! Loop naar je kast en kies kleren waarvan je denkt dat je daar wel een hoed bij zou willen dragen. Kies er een riem, sjaal en/of schoenen bij, trek er een jas bij aan en kijk eens goed in de spiegel. Voor wie het gelijk ziet: je hebt je hoed gevonden, gefeliciteerd! Voor wie nog niet zover is raden wij aan te kijken naar hoeden en kleuren die bij je outfit passen. Kies hoeden die in het verlengde liggen van je outfit of juist het tegengestelde zijn. Dus een hoed in de vorm en kleur die erop lijken en een hoed en kleur die volslagen anders zijn en contrasteren. Dus een lange, fel gekleurde jas draag je met een korte sobere hoed zoals een trilby of een uitbundig gekleurde grote breedgerande hoed. Verbeter op deze manier je eigen stijl.

En natuurlijk mag ook dit weer andersom, voor de puristen die beginnen bij de hoed en daar liever een collectie van kleren omheen verzamelen. Een leuk idee is om een hoed die op het eerste gezicht totaal niet bij je past als uitgangspunt te nemen. Gegarandeerd dat je snel in het middelpunt van de belangstelling staat, of je dat nu wilt of niet. Een ander mooi uitgangspunt dat door dames gekozen wordt is het lenen uit de garderobe van de man. Daar is zelfs een hele trend aan accessoires van vilt uit ontstaan, echt begonnen met het lenen van de vilten mannenhoeden. Ga dus op ontdekkingsreis naar je zelf en bouw aan het vertrouwen waarmee je jezelf op de kaart kunt zetten en bereik je eigen stijl, in het echt, maar een klein beetje acteren wordt door ons toegestaan!