Alles over de NHL
2021-10-18

Alles over de NHL

De NHL, oftewel de National Hockey League is een verbond van ijshockey teams in de USA en Canada. Ijshocky is een fenomeen in Noord Amerika en het is de beste competitie van de wereld met de beste faciliteiten en spelers. Het seizoen waarin gespeeld wordt loopt van september tot en met april. Daarna volgens de series waarin de beste teams strijden om de hoofdprijs van het seizoen: de Stanley Cup. Vanaf de oprichting in 1917 in Montreal is de NHL onderdeel geworden van de Amerikaande legende, op sportief gebied, maar ook daarbuiten.

De NHL, een noord amerikaanse mythe

Het eerste seizoen van de NHL werd gespeeld in 1917/1918. In dat jaar was het team Arenas Toronto de club die aan het eind de eerste Stanley Cup in de play offs won. Door geldproblemen startten er in het eerste seizoen maar zes teams in de competitie op het hoogste niveau en dat liep maar langzaam op naar 8 teams na de eerste 9 seizoenen. Ook de Spaanse griep gooide roet in het eten. Die trof veel teams en spelers in 1919. Tot 1924 was de NHL een Canadese competitie, in dat jaar trad het eerste team uit de USA toe: de Boston Bruins. Er kwamen snel meer goede spelers bij, er kon ook verdiend worden en vanaf 1926 werd de officiële league voor de Stanley cup gestart. Snel daarna volgden er weer barre tijden. De grote depressie en de tweede wereldoorlog eisten ook hier hun tol. In 1942 werd het 25-jarig bestaan gevierd in een competitie van 6 teams.

De jaren 50 en 60 werd de weg omhoog weer gevonden en traden met name teams uit Amerika toe tot de competitie. Een bijzondere speler was Maurice Richard, bijnaam « The Rocket ». Richard kwam uit voor de Canadiens uit Montreal en werd in 1957 de eerste speler die de mijlpaal van 500 hits bereikte. De Maple Leafs en de Red Wings speelden als teams een dominante rol in de league en maakten vaak de finales tot een bijzonder spectakel en sportevenement. De Stanley Cup groeide uit tot een Noord Amerikaans fenomeen. In de jaren 60 groeide de league verder en werd belangrijker dan andere leagues zoals de Western Hockey League. Ploegen als de Kings uit Los Angeles en de Penguins uit Pittsburgh traden toe tot de NHL. De Canadezen lieten deze uitbreiding aan de USA kant niet op zich zitten en ook de teams van de Vancouver Canucks en de Buffalo Sabres stapten in de league.

De 70 zijn bewogen jaren voor de NHL, die dacht los te zijn van andere competities, maar de World Hockey Association verscheen aan het front en veroorzaakte een revolutie in het professionele ijshockey. Deze nieuwe competitie bleek succesvol in het aantrekken van NHL spelers, waaronder de beroeme Bobby Hull. De NHL wordt gedwongen nieuw talent en nieuwe teams te werven. Aan het eind van de jaren 80 komt de NHL met de schrik vrij en verdwijnt de AMH. In de tussentijd zijn ook nieuwe kampioenen gekroond, zoals de Edmonton Oilers en New York Islanders. Deze jaren markeren een keerpunt in de geschiedenis van de NHL omdat de teams weer echt moeten strijden in het seizoen en in de serie hebben een hoog niveau moeten houden om te winnen!

De legendarische spelers uit de NHL

De uit met name Canadese en Amerikaanse spelers bestaande NHL heeft veel talenten zich zien ontwikkelen tot fenomenale spelers. Ze hebben stuk voor stuk bijgedragen aan de successen van de teams en het succes van de competitie. Het winnen van de Stanley Cup door het beste team in de play-offs is een goede indicator gebleken voor het team in topvorm. Statistieken tonen de dominantie van de Montreal Canadiens die de trofee 24 keer wonnen en worden gevolgd door de Maple Leafs en de Detroit Red Wings. Het team dat de meeste punten scoorde was de Canadiens Montreal in 1977. Recordhouder meest gewonnen wedstrijden is het team Detroit Red Wings, en de Philadelphia Flyers zijn kampioen in het winnen van thuiswedstrijden.

De teams zijn altijd populair en ontwikkelen ongelooflijk getalenteerde spelers die de faam van de sport en het kampioenschap compleet maken. Zo wordt de herinnering gekoesterd aan speler Chris Chelios die 26 NHL seizoenen en 24 playoffs op zijn naam schreef. De Canadees Gordie Howe is ook een bijzondere speler van de Red Wings, hij speelde en speelde en hield niet op voor hij er meer dan 1.700 wedstrijden op had zitten en ook de titel van oudste speler werd. Hij ging op zijn 52e met pensioen! De legende Wayne Gretzky van de Edmonton Oilers en de LA Kings is winnaar als het gaat om het maken van de meeste goals in 1 seizoen.

De Stanley Cup is ook echt de sleutel achter het succes van de NHL, want net als andere Amerikaanse sporten die de playoffs kennen, onstaat op het eind van het seizoen de clash tussen de beste teams van het moment, die een enorme passie losmaakt. Sinds 1893 is de beker het icoon van de competitieve sport in Noord-Amerika. Met een gewicht van ongeveer 15 kg, wordt de Stanley Cup gegraveerd met de namen van de spelers die minstens de helft van de wedstrijden van het seizoen gespeeld hebben met het team of deel hebben genomen aan de finale.

NHL wedstrijden worden goed bezocht, zowel in de stadions en op televisie. Dit is het achtst na grote sport kampioenschap qua bezoekersaantallen, en komt na het American Football en cricket in India! Met een gemiddelde van 17.000 toeschouwers per wedstrijd zorgt de NHL voor ongeveer 21 miljoen bezoekers per jaar, de NHL is een gepassioneerde drukte! Met de introductie van de "Winter Classic" in 2008, een wedstrijd die elk jaar gespeeld wordt op 1 januari, heeft de NHL heeft haar TV-kijkers drastisch zien stijgen. In Canada werden de uitzendingsrechten van de NHL spellen verkocht aan Rogers Communications in 2014 voor een contract ter waarde van € 4.000.000.000 voor 12 jaar, in de USA aan NBC Universal voor bijna 2 miljard voor 10 jaar.