Als iconisch symbool van de Franse cultuur, is de baret het perfecte nationale hoofddeksel. Maar van waar komt hij? Men denkt vaak dat de baret Baskisch is. Vandaar de “Baskische baret”. Maar eigenlijk komt de baret uit Béarn omdat hij geboren werd in het zuiden van Pau in de 15de eeuw. In die tijd oogsten de Pyreneese herders de wol zelf om hun baret met schapenwol te maken om hen te beschermen tegen de koude en de regen.
De baret, een mythisch hoofddeksel dat alle tijden overleeft heeft
In het begin was de baret het symbool voor de traditionele kledingstijl in het Zuidoosten van Frankrijk, hij werd heel snel populair, tot in de militaire rangen. Robuust, warm, ondoordringbaar en resistent waardoor de legers in de hele wereld hem gebruiken. Hij wordt ook gedragen door scholieren en studentenverenigingen. Maar het was de Tweede Wereldoorlog die hem een nieuwe kans gaf en van de baret het embleem van het verzet maakte.
De baret: een echt modeaccessoire
In de loop der tijd verliet de baret beetje bij beetje de uniformen en werd het een echt hedendaags accessoire. Je vindt hem terug op het hoofd van vele sporters, golfers, alpinisten, tennisspelers en wielrenners. In het begin werd het gezien als een mannelijk hoofddeksel, maar het werd een vrouwelijk accessoire in de jaren 30. De baret werd “bon chic, bon genre” en werd getoond op de podia dankzij Coco Channel. Het is meer dan een simpele hoed, de baret is een echt symbool van Frankrijk, dat men met trots draagt. Vandaag zijn er veel bekende personen die de hoed volgens de laatste mode dragen, we hebben Kate Middleton hem al zien dragen alsook Leighton Meester in veel van de afleveringen in de serie Gossip Girl. Dankzij het vintage kantje en “so Frenchy”, is de baret niet meer weg te denken uit de mode.