Brede of smalle rand?
2021-10-18

Brede of smalle rand?

Wij waarschuwen je voor een eeuwenoude strijd in hoedenland; de school van de brede rand aan de ene kant tegen de school van de korte rand aan de andere kant. Zelfs als ze niet botsen, blijkt toch elk van ons een voorkeur te hebben en te zweren bij de smalle rand die past bij de rock stijl en vintage adepten of juist voor een breedgerande hoed die de romantici graag dragen en zien. Voor wie niet weet wat de veilige thuisbasis is, is hier een kleine gids die moet helpen bij het kiezen van de hoed die bij u past!

De veranderende stijlen door de eeuwen heen

De hoed is historisch gezien een handige accessoire die is ontworpen om de kou en de regen buiten te houden, dat geldt met name voor de winter modellen. De modellen van stro of katoen worden juist vaak gedragen in de zomer en beschermen tegen de zon en warmte. Hun nut dicteert zo vaak de vorm. Hoeden zijn altijd een goede manier geweest om te vechten tegen de gevaren van Moeder Natuur, en vooral in de zomer. Vandaag de dag zijn ze een mode-accessoire waarvan de vorm en het materiaal ook een esthetisch belang dienen. Voor mannen was het al eeuwenlang belangrijk om met de hoge hoed het silhouet te verlengen, de hoge hoeden kenden hun hoogtijdagen in de vroege 19e eeuw. De hoogte van de hoed bepaalde je sociale status: de vormen die bijna tot in de hemel reikten gaven aan dat je te maken had met heren uit de gegoede burgerij. De hoogte was dus de meest belangrijke dimensie, de breedte was niet zo heel belangrijk.

In tegenstelling tot de man, droegen de dames zowel hoeden als petten zodat de hoedenmakers hun creativiteit voor een goed doel in konden zetten. Hoge hoeden versierd met veren en kralen waren bon ton tot de 20e eeuw. Elk element van de hoed werd onderzocht door hoedenmakers, met de bedoeling deze nog fraaier en beter van pasvorm te maken dan alle vorige hoeden. In vaktermen waren de hoedenmakers dagenlang bezig met "passen" en "randen". In die tijd ontstonden grote merken, waarbij het werk van de uitzonderlijke Coco Chanel de weg vrijgemaakt heeft voor de ontwikkeling van sterke vrouwelijke figuren. Emancipatie via de hoed en de hoedenmakers, avant la lattre. Een belangrijk detail waaraan vrouwen meer waarde hechten dan mannen was de rand van de hoed. Hoedenontwerpers en makers stortten zich met groot vakmanschap op de randen van de hoed. De rand werd zo een soort handtekening van de maker, met de vrouw als tevreden klant.

Grote comeback van hoed met smalle rand

Vandaag de dag is het dragen van een dungerande hoed een gevestigde trend onder mannen. Dit type hoed is er een met een dunne rand van minder dan 4 centimeter. De populariteit van deze hoed is snel gestegen in het midden van de 20e eeuw en is zowel voor de serieuze drager als alle andere mannen een waardevolle aanvulling op de garderobe. Voor de vissers is de hoed vooral een praktisch hulpmiddel, voor veel andere mannen is de hoed een symbool van vrijheid en status. Met de rand aan de achterkant omhoog gezet is het met wat fantasie een rockershoed en ongevouwen geeft deze hoed een beetje pit aan de outfit. Zo werd deze de favoriete accessoire van veel kunstenaars op zoek naar een moderne bohemian stijl zoals die van Charlie Winston en Bruno Mars. Tegenwoordig wordt de dungerande hoed gebruikt om buiten de gebaande paden te gaan, in veel kleuren, prints en met veel symboliek is de vissershoed in korte tijd een fenomeen geworden dat staat voor een relaxte levensstijl.

Hoeden met kleine randen en vooral de trilbys zijn de perfecte accessoire voor vrouwen die ervan houden elementen van de mannelijke garderobe te lenen. Liefhebsters van mannenpakken eisen een steeds groter deel van de mannelijke kledingkast op: overhemd, hoeden en caps worden al dubbel gebruikt. Deze trend is ook opgemerkt op de catwalks van de grootste modeshows. De hoed met korte randen en goed gedefinieerde lijnen benadrukt de vrouwelijkheid van gezichten en kapsels van dames en dit contrast is vooral trend van de afgelopen jaren. Als u probeert om genres te mengen, lijkt de hoed met de korte rand meer dan geschikt!

De breedgerande hoed: meer en nog meer materiaal!

De brede rand is bezig aan een stevige opmars onder de liefhebbers van hoeden, zowel het aantal breedgerande hoeden voor dames groeit, net als bijvoorbeeld de Borsalino bij de heren. De breedgerande hoed is meestal gemaakt van vilt of stro en heeft een duidelijk retro effect omdat in de jaren ’70 van de vorige eeuw de smaak van de dames op dit type hoeden viel in buitensporig grote diameters. Een belangrijk verschil met andere hoeden is dat de rand vaak zacht en flexibel is, waardoor de wind er lekker langs kan golven. De hoed met brede rand is een directe aanrader voor wie naar elegantie zoekt, bijvoorbeeld in de curve van de rand. Het effect hiervan is prachtig accent op het gezicht en de ogen die zich onder de hoed bevinden. Dit type hoed staat chique onder vrijwel alle omstandigheden. De mannelijke variant die vaak voorkomt heeft een eigen naam: de Borsalino. Deze hoed brengt je terug naar lang vervlogen tijden waarin gangsters de straten onveilig maakten en met elkaar streden om de eer en dames. En dat gebeurde natuurlijk in stijl; keurig gekapt, een nette tot in detail kloppende outfit en een krachtige Borsalino hoed om het geheel af te maken. Serious business!

Een andere trend die niet onopgemerkt is gebleven in de afgelopen jaren: de avonturier stijl! Deze katoenen hoeden zijn meestal beige of kaki groen van kleur om voor de wilde dieren niet op te vallen en tegelijkertijd juist wel mannen en vrouwen te verleiden voor een Indiana Jones expeditie! Voor een stevige jungletocht diep in de Amazone of gewoon voor een zondagse wandeling is het type explorer de hoed voor iedereen die de avonturier in zich naar boven wil halen of er zo even uit wil zien. Pak snel je verrekijker en een scherp mes en je bent klaar voor de hitte van de Australische outback of je eigen tuin!

Iedereen een eigen hoed! De nostalgie en traditie is groot als het om hoeden en hoofdbedekking gaat. Klassiekers als de trilby en capeline zijn tegenwoordig regelmatig smaakmakers in de mode en op feestelijke gelegenheden. Tijdens de ontdekkingstocht naar de hoed die bij je past, leer je jezelf vaak letterlijk van een andere kant kennen. Zet ‘m op!