Baret of platte pet ? De uitleg.
2021-10-18

Baret of platte pet ? De uitleg.

Als we denken aan traditionele en chique hoofddeksels, zijn er twee vormen die ons direct te binnen schieten omdat ze al decennia lang in de mode zijn, maar ook omdat ze heel erg geapprecieerd worden dankzij de terugkeer van vintage en retro; we praten hier over de baret en de platte pet. Deze twee hoofddeksels inspireren mannen die een heel traditionele stijl hebben vol van bijpassende en kwalitatieve accessoires en vrouwen die zich laten verleiden door de lijnen en nobele stoffen. Hier is een kleine gids waarmee u het verschil kan zien tussen een baret en een platte pet:

Alles hangt af van de vorm

De platte pet, ook de baret-pet genoemd, heeft een hoofdelement dat de traditionele Baskische baret niet heeft: een klep. Ietwat stijf of ietwat imposant volgens het model. Ze kan vastgemaakt worden aan het hoge deel van de pet dankzij stiksel voor de Gavroche petten of volledige steken aan de pet zoals de klassieke platte pet in een meer mannelijke vorm en met meer structurele lijnen. Een platte pet is ook gemaakt van meerdere lagen stof, die ertussen genaaid zijn. Een gavroche pet is over het algemeen samengesteld uit een verzameling van acht lange delen terwijl de baret pet zich vooral baseert op een min of meer lange vorm vooraan en bestaat uit horizontale stroken met een lange vorm. De platte pet kan verschillende kleuren hebben en gemaakt zijn uit zeer verschillende stoffen, waardoor het een accessoire wordt dat we heel makkelijk dagelijks kunnen dragen.

In tegenstelling tot de platte pet, heeft de Baskische baret geen klep. Sommige collecties hebben modellen met een vrij strenge leren band over de basis van de baret, waardoor je makkelijk het hoofddeksel op het hoofd kan houden, maar: geen enkele klep bij de Baskische baret! Gemaakt uit één stuk gevilte wol, bestaat de Baskische baret desalniettemin in drie verschillende vormen die overeenkomen met de grootte van de rand van de baret. Een zeer korte rand staat je toe om de baret heel strak op het hoofd te dragen, een gemiddelde rand zorgt ervoor dat je de pet op een heel retro manier kan dragen waardoor de grote randen het accessoire zijn voor alpinisten en iedereen die nostalgisch is als het op deze stijl aankomt. Met exclusief vilt van wol of angorawol op enkele nieuwe modellen, zijn Baskische baretten niet enkel verkrijgbaar in sombere kleuren en vinden we vandaag de dag veel originele nuances voor een moderne stijl.

De terugkeer van de platte pet voor een chique en vintage stijl

De platte pet is één van die accessoires die terugkeren in de hedendaagse smaak tot de grote blijdschap van de liefhebbers van traditionele accessoires. Omdat de platte pet een heel oude geschiedenis heeft ! Ze is aanwezig in het noorden van Engeland en het zuiden van Italië sinds de 14de eeuw, de Engelse en Ierse emigranten hebben ze meegenomen toen ze aan boord gingen om naar de Verenigde Staten te gaan, daarom wordt deze stijl heel “Brits” genoemd. We vinden de platte pet terug over het hele Verenigd Koninkrijk in de 19de en 20ste eeuw: in wol op het hoofd van arbeiders en landbouwers die in de koude werken, in katoen of flanel op het hoofd van de Britse bourgeoisie die op vakantie zijn in de campagne. In de Verenigde Staten is de baret-pet sinds het begin van de 20ste eeuw door scholieren in gebruik die ze dagelijks bij hun schooluniform of hun zondags kostuum droegen.

In onze tijd is de platte pet vooral geliefd bij de fans van een zeer Britse vintage stijl en mogen we ze terugvinden op het hoofd van beroemdheden zoals de Prins of Wales of zelfs David Beckham. Één ster heeft zeker de Kangol baret, een bepaald type van baret-pet, bekend gemaakt: Samuel L. Jackson ! Vandaag wordt de platte pet op een retro manier gedragen met zeer klassieke kleding, zoals bijvoorbeeld een paar leren schoenen, een wollen mantel en een wollen sjaal voor de winterse modellen en voor de zomer, kunnen we de baret terugvinden in frissere kleuren en lichtere materialen die perfect gaan met een linnen overhemd en een paar bootschoenen . De vrouwen houden er natuurlijk ook van voor een kleine retro stijl die ze combineren met of een androgyne outfit met wat kledingvoorschriften van de mannenmode of andere zeer vrouwelijke accessoires.

De invloed van de baret in de mode

Een andere vorm van een wat platter hoofddeksel: de Baskische baret. Het wordt al eeuwen gedragen door de herders van Béarn om hen te beschermen tegen het slecht weer in de bergen, de Baskische baret is dus van zuivere wol gemaakt die ambachtelijk aangestampt is in de wateren van Béarn voordat het gevilt wordt, waardoor de echte stof ondoordringbaar is. De Baskische baret is in de mode gekomen in het midden van de 20ste eeuw door de beroemdheden uit de filmwereld die er een traditioneel accessoire in zagen dat perfect bij een rebelse androgyne stijl past. Brigitte Bardot heeft zo de Baskische baret gedragen waardoor het beetje bij beetje een symbool van Frankrijk werd in de hele wereld. Vandaag is de baret buiten een retro accessoire ook één van de militaire kledinggebruiken welke verspreid is over de hele wereld.

Vandaag wordt de baret in de hele wereld gedragen en daar heeft zijn Franse origine veel mee te maken. Frankrijk wordt als hét modeland bij uitstek gezien, en de baret is het perfecte accessoire voor diegenen die voorschriften en elementen uit de Franse mode willen integreren in hun stijl. In Frankrijk wordt de baret ook gedragen door diegenen die veel van de vintage stijl houden. Bij de terugkeer van retro kapsels en mooie stoffen, komt de Baskische baret ook terug in de hedendaagse mode en verleidt ze mannen die een klassiek en tijdloos modegevoel hebben en die hulde willen brengen aan het ambachtelijk kunnen alsook vrouwen die aangetrokken worden door een stijl en door de smaak van goede keuzes die een echte geschiedenis hebben.