Van waar komt de gavroche ? De geschiedenis van de bekende gavroche pet
2021-10-18

Van waar komt de gavroche ? De geschiedenis van de bekende gavroche pet

De gavroche is een pet met karakter die we door de generaties heen zowel op de hoofden van mannen zien als op de hoofden van vrouwen. Maar van waar komt dit mythische hoofddeksel, dat synoniem is aan de opstand die zijn naam heeft geleend van Gavroche, een iconisch personage van de bekende roman van Victor Hugo, les Miserables

Op het einde van de 19de eeuw heeft de gavroche pet het daglicht gezien in Europa en Noord-Amerika. Onder het grote publiek is hij ook bekend onder de naam Ierse pet, of de Poulbot pet (als referentie naar de illustraties van de schilder Francisque Poulbot, die de “Parijse titis” voorstelt, de jongens van de straat). In de Verenigde Staten, wordt de gavroche geassocieerd met de jonge krantenverkopers die ook “newsboys” of newsies” genoemd worden, zij hebben altijd zo’n pet op hun hoofd. Je kan ze herkennen aan de korte klep in de vorm van een croissant en aan de licht gebolde vorm, de gavroche is ook het hoofddeksel van arbeiders.

Zelfs als de gavroche in het begin een heel populaire connotatie had, eindigde ze door gebruikt te worden door de meer welstellende klassen tijdens hun vrije tijdsactiviteiten. De sporters, de piloten en de golfers maakten het een modeaccessoire waardoor het beeld nu ver van dat van in het begin ligt. De gavroche werd opgenomen in de hedendaagse mode sinds de jaren 2000 door de haute-couture huizen. Vandaag dragen veel bekenden de gavroche zoals Drew Barrymore en Johnny Depp. De gavroche pet kan op verschillende manieren gedragen worden: stevig op het hoofd, een beetje naar rechts op het hoofd of meer naar achteren, of zelfs naar de zijkant… aan jou om te bepalen welke stijl jij verkiest.