De LA Dodgers : Geschiedenis Van New Era Caps LA Dodgers
2021-10-18

De LA Dodgers : Geschiedenis Van New Era Caps LA Dodgers

Het honkbalteam LA Dodgers heeft een rijke geschiedenis. Van haar glorieuze begin in de woestijn van de jaren '20 en '30, via de successen in de jaren '50 en vooral veel wisselingen op reis van Brooklyn naar Californië. Het team heeft perioden van pech en succes gekend, maar is onmiskenbaar een van de toonaangevende en onmisbare honkbalteams in de USA.

In de geschiedenis van het team is de LA cap ook al vaak van uiterlijk gewisseld en wist je dat het LA logo officieel niet eens van de Dodgers was? Hieronder lees je de rijke geschiedenis van de LA Dodgers en hun New Era caps.

Brooklyn Dodgers


In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, werden de LA Dodgers niet opgericht in LA maar in Brooklyn in 1883. Ze groeiden al snel door naar de klassering van major team door het verzamelen van spelers en andere leden van de omliggende kleine clubs van Brooklyn. Het team, bijgenaamd "Brooklyn Superbas" wordt kampioen van de American League in 1889. De wissel van de ene competitie naar de andere in 1890, stond het winnen van het kampioenschap in het eerste jaar niet in de weg. Ondanks een goede start in de National League, bijgewoond door 18.000 toeschouwers bij de opening van het seizoen 1891, weten de Dodgers niet te winnen. Met de Spaans-Amerikaanse oorlog tussen april en augustus 1898, wordt er niet gehonkbald en moet de band met de toeschouwers daarna weer opgebouwd worden.

Het team slaagt erin om weer op niveau te spelen in 1899 en 1900 met de komst van een nieuwe manager, Ned Hanlon en wint kampioenschappen in beide jaren. In 1913 investeren de Dodgers in een nieuw stadion, Ebbets genoemd ter ere van de president van het team en vanuit dit stadion kwam het eerste tv-verslag van een MLB-wedstrijd in 1939. De Dodgers wonnen vele nationale competities maar geen World Series. De slogan van het team werd dan "Het lukt volgend jaar!". Tot 1955, want toen wonnen ze eindelijk de Series. De media stelde toen: "Het is nu volgend jaar!". Ondanks het resultaat en winst in de competitie in 1956, verhuisde het team naar Los Angeles in 1958, wat een enorme schok voor de fans en alle Amerikanen was. De toenmalige eigenaar Walter O'Malley zag in Californië de mogelijkheid van uitbreiding en de beloofde infrastructuur was innovatief. Brooklyn verloor het team en werd van de MLB kaart geveegd, geen club!

De Dodgers veroveren California


De Los Angles Dodgers spelen hun eerste wedstrijd in het LA Memorial Coliseum op 18 april 1958, het Dodgers Stadium is dan nog in aanbouw. Het team oogstte vele successen in de World Series in de jaren '90. In 2011 komt het team onder toezicht vanwege geldproblemen. In 2012 wordt het team gekocht door Guggenheim Partners, met hulp van de Lakers legende Earvin "Magic" Johnson. Het verkoopbedrag was het hoogste bedrag betaald voor een team tot dan toe. Het team werd weer succesvol in het bereiken van de play-offs in 2013 en het winnen van het West Division kampioenschap in 2014.

Het stadion van de Dodgers heeft de bijnaam "Chavez Ravine" vanwege zijn geografische ligging in de buurt Chavez Ravine ten noorden van Los Angeles, Het Dodger Stadium is een belangrijk element in het succes van de Dodgers in Los Angeles. Het is het grootste stadion in de MLB honkbalcompetitie, omdat het geschikt is voor 56.000 toeschouwers. In 1978 brak het stadion zelf ook een record, want het werd het eerste stadion dat voor de wedstrijden van de Dodgers niet minder dan 3 miljoen mensen in het hele seizoen ontving. Het stadion is ook het toneel van vele film shoots als Superman Returns, zag Paus Johannes Paulus II een mis geven en zag in Madonna een van de grootste sterren op het podium. Het Dodger Stadium is meer dan een honkbalstadion, het is een deel van de Amerikaanse populaire cultuur, die alle inwoners van LA en ver daarbuiten aanspreekt.

Los Angeles: Meer dan een Logo, een symbool!


Toen de Dodgers nog in Brooklyn gevestigd waren, bestond het logo op de Dodgers cap uit een eenvoudige letter «B». De tekst «Brooklyn» werd verwerkt in de tenues voor zowel de uit- en thuiswedstrijden. Het woord Dodgers werd op een gegeven moment vastgelegd als de officiële naam van het team en verscheen op alle uitingen, waaronder de Dodgers trucker cap en bucket hat. Het ontwerp van dit woord is in 70 jaar tijd niet veranderd!

Na de verhuizing naar Los Angeles in 1958 houdt het team dezelfde shirts maar verandert het logo op shirts en caps naar “LA”, met een sterke verwijzing naar de symboliek van de beroemde NY caps. Het ‘nieuwe’ logo op de LA Dodgers baseball cap is eigenlijk een oud logo van de Los Angeles Angels die misschien nu nog wel het LA Dodgers logo copyright hebben. Walter O’Malley was erg gecharmeerd van dit logo en het sterke ontwerp is de handtekening van het team geweest tot en met 2008. Vandaag de dag is dat ook nog steeds het logo dat onze hoofden siert op de LA pet, maar het echte logo bestaat ook nog. Dat bestaat uit het woord ‘Dodgers’ in vintage letters met een baseball op volle snelheid. Beeldender kun je de snelheid van deze sport niet weergeven!

Het LA-logo is dus niet het officiële logo, maar is wel het symbool geworden van de stad Los Angeles in de Verenigde Staten en over de hele wereld. Veel mensen kennen niet de sportieve achtergrond van het design en liefde voor de California levensstijl die het vertegenwoordigt. Anderen weten dat de stad via het team Dodgers haar logo kreeg, vooral de fans natuurlijk. Omdat het dicht bij Hollywood is, kunnen de Dodgers veel sterren tot hun fans rekenen. Het team wordt zo het symbool van de stad in de wedstrijd op haar 50ste verjaardag, op 28 maart 2008 tegen de Boston Red Sox in het LA Memorial Coliseum , niet minder dan 115 duizend mensen kwamen die dag om de LA Dodgers aan te moedigen, met een LA Dodgers cap op natuurlijk!

New Era MLB Los Angeles Dodgers Caps


New Era maakt rond 1974 voor het eerst de LA Dodgers official cap als het bedrijf die de petten daarvoor produceerde, failliet gaat. In de jaren ’80 maken de Dodgers nog een korte switch naar een ander merk maar halverwege de jaren ’80 neemt New Era de officiële productie van de LA cap voorgoed over.

Het uiterlijk van de officiele New Era cap LA verandert door de jaren heen. Zo worden er verschillende kleuren blauw gebruikt, verandert de kleur van de onderkant van de klep van groen naar grijs naar zwart en wordt het logo op verschillende manieren afgebeeld en geborduurd.


De huidige LA pet is een polyester donkerblauwe 5 panel baseball cap met een vrij dik LA logo in wit waarvan de L een klein beetje korter is dan de A.

Ontdek de beroemde LA pet bij Headict in heel veel modellen en kleuren. Niet alleen de officiële baseball petten zoals 9 forty of 49 forty maar ook truckers, snapbacks 59fifty, mutsen en vissershoedjes LA!