Alles over de NBA
2021-10-18

Alles over de NBA

De belangrijkste basketbal competitie in Noord-Amerika brengt elk seizoen honderdduizenden gepassioneerde toeschouwers rondom de oranje bal samen. De NBA is gevestigd op 5th Avenue in New York brengt de grootste sterren van de wereld basketbal en is een succesverhaal dat veel verder gaat dan de Amerikaanse grenzen. Populair op televisie in Europa is de NBA geworden door de fascinerende snelheid en het hoge spelniveau dat zijn gelijke in de wereld niet kent.

De geboorte van een sport en een levensstijl

De NBA werd geboren in New York in 1946 en werd de eerste competitie met sportwedstijden in grote ruimten in grote steden. Met het vaststellen van de naam in 1949 start het eerste officiële seizoen. Omdat de sport met name gespeeld werd door blanke spelers markeert het jaar 1950 een belangrijk moment met het opstellen van Chuck Cooper bij de Boston Celtics. Basketbal werd al snel een multi-culturele sport, bekend om zijn diversiteit. De Minneapolis Lakers zijn in de beginjaren oppermachtig als een team dat vijf titels wint in 6 jaar. De jaren 60 markeerde de komst van de grote kampioenen als Wilt Chamberlain, rebound superster Bill Russell rebounds en de rivaliteit tussen die twee gedreven topspelers. Het jaar 1967 staat bekend als het jaar van de Talent War omdat een andere competitie, de American Basketball Association, gaat stoppen dus veel teams een nieuwe toekomst moeten vinden. De competitie blijft zich zo ontwikkelen met nieuwe teams en de aanpassing van de wedstrijdregels die basketbal meer en meer spectaculair maken.

En inderdaad, de spelregels opgesteld door de NBA vergroten het succes van de sport bij het grote publiek. Een van de eerste regels die was de 24 seconden regel in 1954. Deze eenvoudige regel bepaalt dat wanneer een team geen aanval doet binnen 24-seconden balbezit, ze de bal verliest en deze wordt toegekend aan de tegenstander. Deze regel maakt het spel dynamischer en verhoogt de snelheid van de sport, die daardoor nog populairder wordt. In 1979 wordt de beroemde 3 puntenlijn bedacht en ingevoerd door de NBA. De aanvaller die erin slaagt te scoren en achter deze lijn staat verdient 3 in plaats van 2 punten voor zijn team. De afstand is groot, dus de spelers die het beste kunnen schieten hebben een streep voor bij deze regel. Dit sort typisch Amerikaanse regels kenmerken de typisch Amerikaanse ontwikkeling van het spel, naast een aantal specifieke eigenschappen voor het basketbal, zoals de duur en spelcultuur.

Nba: sportieve evenementen in het hele jaar!

De organisatie van het kampioenschap maakt basketbal fans aan de andere kant van de Atlantische Oceaan blij, ze kunnen het hele jaar genieten van games! Het seizoen wordt voorafgegaan door trainingskampen in de zomer voor de selectie van nieuwe spelers (rookies) en voorbereiding op het seizoen. De ceremonie van de start van het seizoen vindt plaats in oktober met de awards voor de winnaars van het vorige seizoen. Het reguliere seizoen speelt tussen november en april en de prijzen individuele prestaties worden over die periode verdiend. Elk team speelt 82 wedstrijden, de teams spelen in divisies tegen elkaar en de besten strijden later tegen elkaar in de play offs. In februari wordt het seizoen onderbroken met het NBA All Star Game Weekend waarin de beste NBA spelers met elkaar strijden tijdens de All Star Game.

De play-offs: aan het einde van het reguliere NBA seizoen, is er een belangrijke gebeurtenis waar alle fans naar uitkijken! Deze playoffs beslaan 4 poules met 16 teams en vindt plaats in juni van elk jaar. De winnaars in de poules strijden in de halve finale en dan de NBA Conference Final. De winnaar van deze finale is het beste team van het jaar en wint de Larry O 'Brien trofee. In de NBA wordt een arbitrage-systeem gebruikt dat is uitgevonden in de play-offs, de eerste ploeg die vier wedstrijden wint wint de serie. De play-offs werden voor het eerst gespeeld in 1947 en het waren de Philadelphia Warriors die de strijd met de Chicago Stags wonnen! De Amerikanen zijn specialisten in de sport statistieken, op dit moment bezit de Chicago Bulls het beste team op de voet gevolgd door de Spurs, Celtics en Pistons.

Een kampioenschap dat internationaal resoneert

Er wordt vaak gezegd dat elke NBA-finale in feite een wereldkampioenschap is, want het niveau van het spel van de Amerikaanse spelers is uniek en ongekend. De media-aandacht voor het reguliere seizoen en vooral de playoffs is indrukwekkend. De site NBA.com is een van de meest bekeken sport-sites en laat fans te stemmen op de spelers die deelnemen aan de All Star Game. In 1999 werd de NBA TV top opgericht en wordt uitgezonden in meer dan 40 landen. De NBA games worden uitgezonden door Canal + Europa sinds 1984 en weerspiegelen het belang van de sport voorbij Amerikaanse grenzen en de populariteit in Europa. Elke NBA Finals telt tussen de 14 en 25 miljoen kijkers en de kaartjes voor de wedstrijd worden tegen exorbitante prijzen verkocht. De beste plaatsen langs de zijlijn kunnen prijzen bereiken van 28.000 dollar!

Naast de sportwedstrijden is de NBA een symbool van de invloed van de Verenigde Staten in de wereld. De spelers trekken ook door andere landen tijdens de Global Games en elke keer bewijzen zij hun sportieve dominantie in de bezochte landen. Daarnaast zijn er veel internationale spelers die graag in de NBA willen spelen om goed te verdienen en erkenning te krijgen. Sommigen zoals de nederlander Rik Smits, spanjaard Pau Gasol, fransman Tony Parker hebben hun droom waargemaakt en gespeeld naast grootheden als LeBron James. Dat is niet eenvoudig, maar sport sterren belichamen da nook de Amerikaanse droom! NBA-spelers zijn grote sterren die het publiek inspireren, met name door middel van contracten met diverse trendy merken. Het NBA merk is zelf is geknipt om deze levensstijl te uit de dragen en te delen met de fans in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.